Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών

Ι. Μονή Καλτεζών – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με κάθε λαμπρότητα και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό τελέσθηκε απόψε, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού στην ιστορική ομώνυμη Ιερά Μονή Καλτεζών Αρκαδίας.

Της Ακολουθίας του Εσπερινού προέστη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοροεπηκόου Νεστάνης, Πανοσιολ. Αρχιμ. Νεκτάριςο Παπανικολάου, πλαισιούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο π. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τις αρετές του εορτάζοντος Αγίου, τονίζοντας πως οι αρετές που τον διέκριναν ήταν η βαθειά πίστη και αγάπη στο Χριστό, η νηστεία, η ταπείνωση, η πραότητα και η εγκράτεια. Συνάμα, ερμήνευσε το απολυτίκιο του Αγίου, σημειώνοντας πως ο θησαυρός της καρδιάς του Αγίου ήταν η φιλανθρωπία. “Καλούμαστε όλοι μας σήμερα, μέσω της εορτής του να συναντηθούμε με τον Χριστό, μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας, διότι ο Άγιος γίνεται ο οδοδείκτης μας προς τον Χριστό και την σωτηρία μας”, κατέληξε.

Να σημειωθεί, κατά τον Εσπερινό εψάλησαν και τα Εγκώμια του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, ο Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Γερμανός Μίχος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Καθηγούμενο π. Νεκτάριο, τους παρισταμένους Ιερείς, αλλά και όλους τους πιστούς που έφθασαν στην ως άνω Ιερά Μονή για να συμμετάσχουν στον εσπερινό και να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Αγίου.

Το Ιερό αναλόγιο κόσμησε ο Βυζαντινός Χορός “Πατριαρχικό Αναλόγιο Δημοσθένης Παϊκόπουλος” του εν Αργολίδι Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

Διαβάστε ακόμα