Πανηγυρικός Eσπερινός στον I. N. Aγίου Eλευθερίου Περιστερίου

Περιστέρι | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με την παρουσία εκατοντάδων πιστών πανηγυρίστηκε η μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου στον ομώνυμο ενοριακό ναό στο Περιστέρι.

Απόψε στον Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Σκαρτούλη και πλειάδα Ιερέων της Μητροπόλεως.

Όπως τόνισε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος είπε ότι τα δύο μηνύματα που απορρέουν από την σημερινή εορτή είναι η αγάπη και η ελευθερία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Με αγάπη και ελευθερία δημιούργησε ο Θεός τον κόσμο και έπλασε τον άνθρωπο. Σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, λένε ότι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Αγάπης. Μόνο σήμερα την γιορτάζουμε; Τις υπόλοιπες 364 τι γιορτάζουμε; Μήπως την απουσία της αγάπης; Μήπως η σημερινή επέτειος έρχεται να μας πει ότι δεν υπάρχει αγάπη στον κόσμο;”

Πρόσθεσε επίσης ότι “Ο Θεός αγάπη εστί” και με αυτή την αγάπη δημιούργησε τον κόσμο. Και έρχεται ο Κύριος με την Σάρκωση Του, την Σταύρωση του και την Ανάσταση να μας πει ότι ο Θεός είναι αγάπη. Όχι όμως αυτή την αγάπη που γιορτάζουμε σήμερα 14 Δεκεμβρίου, αλλά η τριαδική κοινωνία και παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Και για αυτό μας δίνει την ελευθερία να επιλέξουμε. Γιατί όπου δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει αγάπη. Η ελευθερία του Θεού έχει να κάνει με την αγάπη. Και όποιος δεν προσφέρει ελευθερία, δεν αγαπάει και δεν είναι και ο ίδιος ελεύθερος. Είναι σκλαβωμένος στο εγώ του και στον εαυτό του. Κλεισμένοι στον εαυτό μας, ζούμε αδιέξοδα και αποκτάμε ψυχολογικά προβλήματα”.

Αναφερόμενος στον Άγιο Ελευθέριο τόνισε ότι “Το όνομα Ελευθέριος το πήρε ο Άγιος από την μητέρα του, Αγία Ανθία. Ο Άγιο Ελευθέριος είχε μια μητέρα, μια απλή γυναίκα όπως όλες, που παρακάλεσε τον Θεό να του προσφέρει το παιδί της. Ποια μάνα σήμερα λέει σήμερα “Θεέ μου μακάρι το παιδί μου να γίνει ιερέας”. Όλες παρακαλάνε τον Θεό τα παιδιά τους να γίνουν ιατροί, δικηγόροι και επιτυχημένοι. Η μητέρα του Αγίου Ελευθερίου έδωσε προτεραιότητα ώστε το παιδί της να διακονησει τον Θεό. Και αυτό την αγιασε. Ας ακολουθήσουμε όλοι τον δρόμο και το παράδειγμα των δύο αυτών Αγίων και ας πορευόμαστε στην ζωή μας με γνώμονα την δική τους ζωή”.

Τέλος ο Μητροπολίτης Περιστερίου επαίνεσε τον Εφημέριο της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερο Στυλιανό Κελαϊδίτη για την ευταξία της πανηγύρεως, ενώ χαιρέτησε έναν προς έναν όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς.

Διαβάστε ακόμα