Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Γκύζη

Γκύζη | Δημήτριος Κωτσιόπουλος

Με κάθε λαμπρότητα πανηγύρισε σήμερα, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, ο Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Γκύζη Αττικής.

Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου Πανοσιολ. Αρχιμ. Άγγελο Ανθόπουλο και Ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος απευθυνόμενος σε όλους τους παρισταμένους, τόσο στον Ιερό Κλήρο όσο και στους πιστούς, αφού ευχαρίστησε για την άδεια που έλαβε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την τέλεση της Ιεράς Πανηγύρεως, αναφέρθηκε στην ανάγκη των ανθρώπων να έχουν πρότυπα ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής. Τέτοια πρότυπα και πρόσωπα είναι ο Άγιος Ελευθέριος και η μητέρα του, Αγία Ανθία, τους οποίους τιμά σήμερα η Εκκλησία. «Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει ανάγκη από κάποιο στήριγμα», τόνισε. «Ο Άγιος Ελευθέριος γνώρισε από παιδί την ορφάνια από τον πατέρα του και ξέρουμε τι πόνο δίνει η ορφάνια, τι χρώμα έχει η χηρεία για μια γυναίκα», ανάφερε και συνέχισε, «Αυτό το παιδί όμως, δε χάνεται γιατί δε χάνεται η πίστη από τη μητέρα του, την Αγία Ανθία. Στέκεται δίπλα του τροφός, κηδεμόνας, πατέρας και μητέρα μαζί για να τον μεγαλώσει και να τον προσφέρει στην Εκκλησία του Χριστού και στην κοινωνία των Αδελφών για να γίνει άνθρωπος ωφέλιμος, χρήσιμος, χρηστός πολίτης». «Ο Άγιος Ελευθέριος ακολουθεί την πνευματική, ασφαλή οδό της Εκκλησίας. Μπαίνει στο λιμάνι της Εκκλησίας και βρίσκει τον πατέρα που έχασε, το νόημα της ζωής που έψαχνε», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τον ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή του εορτάζοντος Αγίου, ο οποίος ήταν καθοριστικός για τη μετέπειτα πορεία του. Ύστερα, αναφέρθηκε στα παλαιότερα χρόνια, που διώχθηκαν τόσοι Χριστιανοί αλλά πήραν μαζί τους τα πιο σημαντικά πράγματα γι’ αυτούς, τα εικονίσματά τους και δεν έχασαν την πίστη τους παρά τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Τέλος, τόνισε την υψίστης σημασίας θέση που κατέχει η οικογένεια στην Ελληνική κοινωνία και το μήνυμα που περνάει η ιστορία της Αγίας Ανθίας και του υιού της, Αγίου Ελευθερίου.

Προ της απολύσεως, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για τις ευχές και την ευλογία του, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος για την παρουσία του στην εορτάζουσα ενορία και του ευχήθηκε έτη πολλά και καλή συνέχεια στο πολύ σημαντικό έργο του.

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, αναφέρθηκε στη χαρά που νιώθει να παρίσταται στην Ιερά Πανήγυρη της συγκεκριμένης ενορίας, η οποία είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο. Έπειτα, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβα για την τέλεση της Ιεράς Πανηγύρεως και το έργο του. Τέλος, ευχήθηκε έτη πολλά, ευτυχισμένα και ελεύθερα σε όλους τους παρισταμένους.

Δεκάδες πιστοί προσήλθαν στον Ιερό Ναό, μεταξύ άλλον ο Αντιδήμαρχος Αθηνών κ. Νίκος Βαφειάδης, για να συμμετάσχουν στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Αγίου και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του.

Διαβάστε ακόμα