“Σπυρί – σπυρί”

Του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου, Θεολόγου – Κοινωνιολόγου

Η σοφία του λαού μας φιλοξενεί το γνωμικό ότι μετά την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος (12 Δεκεμβρίου, αύριο δηλαδή) “σπυρί – σπυρί” γεμίζει η ημέρα. Αρχίζει να μεγαλώνει καθημερινά λεπτό προς λεπτό η ημέρα πλέον.

Αυτή είναι και η πίστη μας. Ανέτειλε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, Κύριος, και ύστερα σπυρί-σπυρί , Άγιο προς Άγιο, μεγάλωσε η η πνευματική ημέρα της ανθρωπότητας. Ένας προς ένας Άγιος μας διδάσκει με την ζωή του, την απλότητα του, τα θαύματα του. Είναι οι τρόποι που ανοίγουν τα μάτια της ψυχής μας στο ανέσπερο φως του Κυρίου, αφού Εκείνος είναι το Φως και νοηματίζουν την ζωή μας επειδή Εκείνος παραμένει η Ζωή. Τούτη είναι η αιώνια ημέρα της χάριτος Του.

Ο Άγιος Σπυρίδων, που αύριο τιμάται από την Εκκλησία και τον θυμάται ο λαός μας, έχει την δική του συμμετοχή στην προαναφερθείσα ανατολή, έμπρακτη μάλιστα. Δεν εξαρτάται από σελίδες ημερολογίου, ούτε από δείκτες ρολογιού, αλλά από κτύπους καρδιάς και θέληση πίστης. Οταν υπάρχουν στον ορίζοντα της πορείας μας σύννεφα , όποια προβλήματα και όσα χτυπήματα και να αντιμετωπίζουμε, κρίσεις και αστοχίες προσωπικές η συλλογικές μας να μας ταλανίζουν, η προστασία και το παράδειγμα του Αγίου είναι ικανά να κρατήσουν ασβέστη την ελπίδα μας και εναργή την διάθεση μας για καλύτερο μέλλον, για νικηφόρο αγώνα και σωτήριο αύριο. Ο Άγιος Σπυρίδων προς τούτο θα μας βοηθήσει και για εκείνα θα μας καθοδηγήσει, αρκεί να του παράσχουμε την άνεση και να του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα.

Διαβάστε ακόμα
Η Ανάσταση του Κυρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Η Ανάσταση του Κυρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
05/05/2024 ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και

Διαβάστε περισσότερα