Ύμνοι Χριστουγέννων και κάλαντα στον Άγιο Ιερόθεο Περιστερίου

Περιστέρι | Σπύρος Παπαγεωργίου

Μια πολύ όμορφη έκδηλωση με ύμνους και κάλαντα των Χριστουγέννων παρουσιάστηκε απόψε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιεροθέου Περιστέριου.

Στην μουσική αυτη βραδιά, ακούστηκαν ύμνοι από την εορτή των Χριστουγέννων που απέδωσε χορωδία ψαλτών και διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ιεροθέου Περιστερίου, Γιώργος Καλλιώρας.

Το παρόν έδωσαν Ιερείς από γειτονικές ενορίες, ο Πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ Κωνσταντίνος Πολίτης, ενώ τον Δήμαρχο Περιστερίου εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μαίρη Τσιώτα.

Ακολούθησε ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, Αρχιμανδρίτη Άγγελο Ανθόπουλο, με τίτλο: «Η γέννηση του Χριστού και η αναγέννηση του ανθρώπου».

O π. Άγγελος αναφέρθηκε στην νέκρωση των παθών και στο Αποστολικό Ανάγνωσμα όπου ο Απόστολος Παύλος λέγει στους Κολοσσαείς: Νεκρώσατε οὖν τὰ μέλη ὑμῶν τὰ ἐπὶ τῆς γῆς, πορνείαν, ἀκαθαρσίαν, πάθος, ἐπιθυμίαν κακήν, καὶ τὴν πλεονεξίαν, ἥτις ἐστὶν εἰδωλολατρία“.

«Ο Χριστός μας καλεί να πεθάνουμε μαζί του και να καταργηθούμε ως ατομικότητες, να σβήσουμε τις ηδονές αυτού του κόσμου. Μας καλεί να νεκρώσουμε τις κακές και βλάσφημες επιθυμίες που καταδυναστεύουν το ανθρώπινο σώμα και καταργούν την εργασία του καθ’ ομοίωσιν. Μας καλεί να βιώσουμε την αγία αυτάρκεια, αγωνιζόμενοι να οικονομούμε όσα αγαθά είναι ικανά για την επιβίωση και την ασφάλειά μας»

Τόνισε ότι “τα Χριστούγεννα αυτά, ας προσκυνήσουμε τον ενανθρωπίσαντα Θεό, επιθυμώντας συνάμα και την δική μας αναγέννηση, στο διδακτικό κάλεσμα της Εκκλησίας. Να υποδεχθούμε Χριστό, όχι αδιάφορα και κυνικά, ούτε ικανοποιώντας μόνο τις αισθήσεις μας. Ο Χριστός έρχεται για να σώσει τον ταλαίπωρο άνθρωπο από την δουλεία του διαβόλου. Ο ερχομός του δεν είναι μια συγκινητική ή μελοδραματική ιστορία, αλλά Γέννηση προ καταβολής κόσμου για να αναρτηθεί στον Σταυρό.

Σήμερον γεννᾶται ἐκ Παρθένου, ὁ δρακὶ τὴν πᾶσαν ἔχων κτίσιν. Αυτό το “Σήμερον” δηλώνει την μονιμή παρουσία του Θεού στον κόσμο, που ποτέ δεν εγκατέλειψε και ούτε πρόκειται να τον εγκαταλείψει. Είναι διαρκής παρουσία του γεννημένου, του σταυρωμένου και αναστημένου σώματος του Ιησού Χριστού. Η δυτική παράδοση τόσο στην εκκλησιαστική τέχνη της ζωγραφικής όσο και στην ευρύτερη θεολογική θέωρηση, έχει εμβάλει τον χριστιανικό κόσμο σε ένα τρόπο εορτασμού πολύ γήινο, φθαρτό και εξαντλημένο από το συναίσθημα της στιγμής, με φανταχτερούς στολισμούς οικειών, δρόμων και καταστημάτων. Η κατά Ανατολάς ορθόδοξη παράδοση έχοντας εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό, συνδέει όλες τις εορτές της Θείας Οικονομίας. Ο Χριστός γεννιέται για να κηρύξει ότι πλαστήκαμε για να ζήσουμε αιώνια, μόνο οταν είμαστε μαζί του και όσο και αισθανόμαστε νεκροί λόγω των παθών μας, μπορούμε να ξαναγεννηθούμε και πάλι δια των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας”.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Σπανός ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου για την σημερινή του παρουσία, την ομιλία αλλά και την εν γένει στήριξη και αγάπη στην ενορία του Αγίου Ιεροθέου. Ευχαρίστησε επίσης την πολυμελή χορωδία, τον χοράρχη κ. Καλλιώρα, τους παρευρισκόμενους ιερείς και τους εκατοντάδες ενορίτες, ευχόμενος “Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα”.

Ο π. Αγγελος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γρηγορίου συγχαίροντας την χορωδία και τον Πρωτοψάλτη κ. Καλλιώρα, λέγοντας ότι “είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αυτό το ιερό λειτούργημα της ψαλμωδίας και να το παραδώσουμε ανόθευτο στις επόμενες γεννιές, για να έχουμε πάντα άτομα που όχι απλά θα πλαισιώνουν τα αναλόγια, αλλά θα προσεύχονται και στον Θεό”.

Διαβάστε ακόμα