Αυστραλίας: «Ο άνθρωπος που αγαπά, ποτέ δεν είναι ο αδύναμος»

«Θέλω να κρατήσετε αυτό από την αποψινή βραδιά, ότι ο άνθρωπος που αγαπά ποτέ δεν είναι ο αδύναμος. Ο άνθρωπος που αγαπά είναι ο δυνατός. Όλη η αγάπη που έχετε δώσει σε λάθος ανθρώπους, θα σας επιστραφεί. Μην μετανιώνετε που αγαπήσατε. Η αγάπη είναι πνευματική επένδυση. Η αγάπη συνιστά τον τέλειο τρόπο ζωής. Η αγάπη είναι ο Χριστός». Την πατρική αυτή παράκληση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στους εκατοντάδες συνδαιτημόνες του, Αρχιερείς, κληρικούς και λαϊκούς, κατά το εορταστικό Δείπνο το οποίο παρατέθηκε προς τιμήν του, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στο Σύδνεϋ, με αφορμή την ονομαστική του εορτή.

Το Δείπνο, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες της ανακαινίσεως του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τίμησε με την παρουσία της η Κυβερνήτρια της Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. MargaretBeazley, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. DennisWilson, καθώς επίσης υψηλοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας – σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο – και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών πολλών χωρών. Μεταξύ αυτών ήταν η κ. CourtneyHoussos, Πολιτειακή Υπουργός Οικονομικών, Βιομηχανίας, Κρατικών Προμηθειών και Φυσικών Πόρων, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό της Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. ChrisMinns, ο κ. MarkSpeakman, Αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων και επικεφαλής της Αντιπολιτεύσεως στο Κοινοβούλιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας, η κ. Ελένη Πετεινού, σκιώδης Υπουργός Οικονομικών και Αθλητισμού ΝΝΟ, ο κ. Γεώργιος Παπακώστας, Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία, ο κ. Αντώνιος Σαμμούτης, Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. BekaDvali, Πρέσβης της Γεωργίας, ο κ. RaduGabrielSafta, Πρέσβης της Ρουμανίας, ο κ. VasylMyroshnychenko, Πρέσβης της Ουκρανίας, ο κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, ο κ. Σταύρος Νικολάου, Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, η κ. JasminaPekmezovic, Γενική Πρόξενος της Σερβίας στο Σύδνεϋ, και ο κ. AliSevim, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Σύδνεϋ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, η Χορωδία της Χριστιανικής Ενώσεως έψαλε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Αυστραλίας, και έπειτα απέδωσε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Ακολούθησε ο θερμός χαιρετισμός της Κυβερνήτριας ΝΝΟ κ. Beazley, η οποία υπογράμμισε την κρίσιμη συμβολή του Ελληνισμού στην πρόοδο του αυστραλιανού έθνους, ενώ επιφύλαξε εγκωμιαστικούς λόγους για τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης εν Αυστραλία Εκκλησίας, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο. Εκ μέρους των Επισκόπων, του ιερού Κλήρου και όλου του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, απηύθυνε εγκάρδιες υιικές ευχές στον Αρχιεπίσκοπο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος. 

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε άπαντες για την τιμητική παρουσία τους στο εορταστικό δείπνο, ενώ δήλωσε ευγνώμων για την αγάπη με την οποία έχει περιβληθεί από την πρώτη ημέρα της αφίξεώς του στην πέμπτη ήπειρο. Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του για το ενωτικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας και παρακάλεσε όλους να συμβάλλουν στη διατήρησή του, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που σηματοδοτεί η έναρξη του δευτέρου αιώνος ζωής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. «Η μεταξύ μας ενότητα δεν είναι πολυτέλεια ή ζήτημα επιλογής», τόνισε και επισήμανε: «Είναι απαραίτητο στοιχείο, διότι η ενότητα ανήκει στη φύση και στην ιδιοπροσωπία της Εκκλησίας μας. Όλοι μαζί, ως ένα σώμα, προχωρούμε μόνο μπροστά. Και σάς καλώ σε γενική συστράτευση, για να ζήσουμε όλοι μαζί, εσείς και τα παιδιά σας, τις ευλογημένες στιγμές που έρχονται και που μάς επιφυλάσσει το Άγιον Πνεύμα, τη νέα εκατονταετία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας η οποία μόλις ανέτειλε».

Αναφερθείς στην τρέχουσα επετειακή χρονιά για την Ορθόδοξη Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου, ο Αρχιεπίσκοπος προϊδέασε για σημαντικές εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την αυστραλιανή επικράτεια, ενώ έδωσε έμφαση στην Αποστολική Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σημείωσε δε, με την ευκαιρία αυτή, ότι «σε όλη την παρελθούσα εκατονταετία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας, όπως αποδεικνύεται από τα αρχεία. Γι᾽ αυτό, στρέφουμε τούτη την ώρα τη σκέψη μας και την προσευχή μας στην άρχουσα και πάσχουσα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, και με ευγνωμοσύνη καταθέτουμε τον άπειρο σεβασμό μας και την αφοσίωσή μας».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Ελλήνων της πέμπτης ηπείρου συνιστά αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ιστορίας της Αυστραλίας, ενώ μνημόνευσε μετ’ ευγνωμοσύνης τις παρελθούσες γενιές Ελλήνων μεταναστών, που εργάστηκαν άοκνα και θυσιαστικά για την πρόοδο του Ελληνισμού και της Εκκλησίας. Η αναφορά του Αρχιεπισκόπου στους πρωτοπόρους μετανάστες και στη σπουδαία παρακαταθήκη που έχουν κληροδοτήσει στις νεότερες γενιές, συνοδεύτηκε από την προβολή ενός συντόμου οπτικοακουστικού αφιερώματος, για την ιστορία της Ορθοδόξου εν Αυστραλία Εκκλησίας.

Στη διάρκεια του Δείπνου, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων του Σύδνεϋ, ενώ ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή, από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο, παρασήμων του Τάγματος των Φιλοχρίστων σε πρόσωπα που διακρίθηκαν για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην Εκκλησία και στην ευρύτερη κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα