Εορτή της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου στη Μυτιλήνη

Στις 3 Ιανουαρίου 2023 πανηγύρισε ο μοναδικός στην Ορθοδοξία Ναός της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου, προστάτιδας της συζυγίας, στην πόλη Μυτιλήνη της Λέσβου, με την πυκνή συμμετοχή πιστών. Η Αγία έζησε τον 10ο μ.Χ. αιώνα και υπέμεινε καρτερικά τον σκληρό σύζυγό Της, ο οποίος και την θανάτωσε. Ήταν βαθιά θρησκευόμενη, πολύ φιλόστοργη και ελεήμων και το Ιερό Λείψανό Της, άφθαρτο διεσώζετο στην Κωνσταντινούπολη ως την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

Την παραμονή, Τρίτη 2 Ιανουαρίου στις 4:30 μ.μ. εψάλλει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων της Μητροπόλεώς μας.

Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου το πρωί, στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος με επίσης πολλούς Ιερείς. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. π. Ιάκωβος Καραμούζης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έψαλε Επιμνημόσυνη Δέηση «υπέρ πάντων των αειμνήστων γυναικών των υπό των συζύγων των φονευθέντων» και στη συνέχεια έγινε ειδική αναφορά!

Την ίδια ημέρα, Τετάρτη στις 4:00 μ.μ. (όπως γίνεται κάθε Τετάρτη) εψάλλει στο Ναό της Οσίας Παράκληση στην Αγία «υπέρ των κλυδωνιζόμενων συζυγιών».

Σε όλες τις λατρευτικές Συνάξεις ετέθη σε προσκύνηση Ιερό Λείψανο της Αγίας Θωμαΐδος, το οποίο φυλάσσεται στον Ναό Της. Τους ύμνους απέδωσε μαζί με μέλη της Χορωδίας του, ο μουσικολογιώτατος Αιδεσιμ. π. Ευστράτιος Γιουσμάς, διευθυντής της Βυζαντινής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος».

Διαβάστε ακόμα