Η εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας στην Ι. Μ. Θεσσαλονίκης

Στην αποστολική Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης πανηγυρίστηκε δεόντως και τιμήθηκε οφειλετικά η εορτή των προστατών των ελληνικών γραμμάτων και εφόρων της Παιδείας, Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Το πρωί της παραμονής της Εορτής, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, επισκέφθηκε κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας (βλ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ), όπου παρακολούθησε την γιορτή που με κόπο και μεράκι ετοίμασαν οι διδάσκοντες της Α΄ τάξης για τους Τρεις Ιεράρχες, αλλά και για την εορτή της μητέρας κατά την Ορθόδοξη Παράδοσή μας, ενόψει της Εορτής της Υπαπαντής.

Επίκεντρο, όμως, του εορτασμού κατέστη ο περικαλλής και ευμεγέθης Ιερός Ναός επ΄ ονόματι των Τριών Ιεραρχών, στην περιοχή «Βούλγαρη». 

Εκεί, το εσπέρας της παραμονής, εψάλη η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού (βλ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ), κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησε ο Μητροπολίτης, ενώ το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, τελέσθηκε -εν πληθούση Εκκλησία- ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία (βλ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ), υπό του Μητροπολίτου κ. Φιλοθέου, με την συμμετοχή του Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητού κ. Αποστόλου Αποστολίδη, Κοσμητόρων, Καθηγητριών και Καθηγητών διαφόρων Σχολών, όπως και μαθητών των Σχολείων της Ενορίας. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο ελλογιμώτατος αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τρύφων Τσομπάνης, ενώ  μετὰ τὸ πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, πάντων των αειμνήστων καθηγητών, ευεργετών, δωρητών, φοιτητών και διατελεσάντων υπαλλήλων του ΑΠΘ. 

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος μετέβη στο Δημοτικό των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης (βλ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ), όπου τέλεσε Αγιασμό και έκοψε την Βασιλόπιτα για διδάσκοντες και διδασκομένους, απευθύνοντας πατρικά, λόγους νουθεσίας.

Τέλος, ως επιστέγασμα αυτής της δραστηριότητας και ιδανική κατάληξη του εορταστικού διημέρου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου, παρουσίασαν επίκαιρο δρώμενο, όπου με σύγχρονο και ευφάνταστο τρόπο, επικοινώνησαν στους συμμαθητές τους, μηνύματα από την ζωή και το έργο, των μεγίστων Φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος, αγίων Τριών Ιεραρχών.

Διαβάστε ακόμα