Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων τίμησε τον Αθανάσιο Μαρτίνο

Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων είχε την μεγάλη ευλογία να παραλάβει από τον Μέγα Ευεργέτη της Ορθοδοξίας κ. Αθανάσιο Μαρτίνο μια ιστορική λειψανοθήκη, την αποκαλουμένη και «ΧΑΡΗ», η οποία την δεκαετία του 1990 εξαφανίστηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Διχουνίου. Η λειψανοθήκη αυτή, έργο του εξαίρετου Καλαρρυτινού αργυροτεχνίτη Ποντίκη, περιέχει πολλά λείψανα Αγίων της Εκκλησίας μας και αποτελεί υπέροχο κομψοτέχνημα.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων, ο κ. Μαρτίνος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα. Μαρίνα, παρέδωσε την ιστορική αυτή λειψανοθήκη, για την απόκτηση της οποίας διέθεσε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, έχοντας βεβαίως και την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος παρέλαβε την ιστορική λειψανοθήκη και ταυτόχρονα τίμησε τον Εξοχώτατο πρώην Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο με τον Σταυρό Α΄ Τάξεως του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου, του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος, πολιούχου των Ιωαννίνων, ενώ προσέφερε και στην Ερίτιμο κα. Μαρίνα Μαρτίνου αγιογραφημένη εικόνα της Θεοτόκου.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής καθώς και η πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Κατά το πρωινό που παρετέθησε παρακείμενη αίθουσα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων προς τιμή των υψηλών τιμωμένων και των καλεσμένωνπροσώπων,η κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου μίλησε για τη Μονή Διχουνίου και για την επιστραφείσα ιστορική λειψανοθήκη.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Μέγα Ευεργέτη της Ορθοδοξίας κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την υπέροχη αυτή δωρεά και τις ευχαριστίες τους στον εξοχώτατο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για την συνδρομή του σε όλη τη διαδικασία επιστροφής του ιστορικού πνευματικού αυτού κειμηλίου στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Διαβάστε ακόμα