Πανηγυρική και λαμπρή Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αντώνιο Χαλανδρίου

Χαλάνδρι | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στον ομώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στα σύνορα Χαλανδρίου και Βριλησσίων.

Στον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημέριους του Ναού Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Γιαπιτζιόγλου και Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Πασσάλη και επισκέπτες κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

O ναός ηταν κατάμεστος από εκατοντάδες πιστούς που προσκυνούσαν το τεμάχιο λειψάνου του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου που φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος κ. Χρυσόστομος ο οποίος μέσα από μερικούς στίχους των Μακαρισμών, τόνισε το ιδεώδες του μοναχισμού και της ασκητικής ζωής.

“Όποιος καταφεύγει στην έρημο δεν είναι επειδή μισεί την κόσμο, αλλά επειδή αγαπά τον κόσμο. Δεν σημαίνει ότι φεύγει στην έρημο για να σώσει τον εαυτό του αλλά για να σώσει τους ανθρώπους. Πως; Με την ατέλειωτη προσευχή και τα δάκρυα που χύνει στον Κύριο, τον οποίο βλέπει πρόσωπο προς πρόσωπο. Άλλωστε αποστολή ενός ασκητή κι ενός μοναχού δεν είναι η διδασκαλία και η διδαχή αλλά η προσευχή”.

“Ο Όσιος Αντώνιος υπέβαλε εκουσίως τον εαυτό του στην άσκηση, έγινε πολιστής και Καθηγητής της ερήμου και προσέφερε τον εαυτό του και την ψυχή του ευάρεστη στον Θεό για να σωθεί ο κόσμος. Έγινε πτωχός κατά πνεύμα, και αξιώθηκε να γίνει κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Ο Θεός τον αξίωσε να γίνει η εμπροσθοφυλακή για να ανοίξει ο δρόμος της Βασιλείας του Θεού.”

Τέλος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Προϊστάμενο της Ενορίας π. Αντώνιο Πασσάλη για την ονομαστική του εορτή να τον ενδυναμώνει ο Θεός.

Διαβάστε ακόμα