Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Περιστερίου

Περιστέρι | Σπύρος Παπαγεωργίου 

Με την αρμόζουσα τάξη και λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Μάσχα) Περιστερίου, η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, το όνομα του οποίου φέρει ο Ποιμένας της τοπικής Εκκλησίας κ. Γρηγόριος.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε απόψε χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συμπροσευχήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κρήνης κ. Κύριλλος του Οικουμενικού Θρόνου, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ρωγών κ. Φιλόθεος και Αρσινόης κ. Βασίλειος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Συμμετείχε πλειάδα ιερέων της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου, της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Μητροπόλεων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, ο οποίος μιλώντας για το πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου τόνισε ότι ανέπτυξε μια θεολογία όχι θεωρητική, αλλά μια θεολογία μέσα από την βίωση της αλήθειας.

“Ο Άγιος Γρηγόριος είναι εκείνος ο θεολόγος που μας μίλησε για την Αγία Τριάδα και το Άγιο Πνεύμα το πνεύμα της αληθείας. Είναι εκείνος ο θεολόγος που μπόρεσε μέσα από την άσκηση να αντιμετωπίσει τους Αρειανούς και τους εικονομάχους. Και το δίδαγμα της ζωής του είναι ότι η Εκκλησία είναι η παρακαταθήκη της πίστης και μέσα στην Εκκλησία αυξάνεται η πίστη. Η πίστη μας είναι μια ζωή με αγώνα και προσπάθεια και που κοστίζει στον άνθρωπο καθημερινά. Αυτό τον αγώνα έχει να φέρει σε πέρας κάθε άνθρωπος”.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του εορτάζοντος Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου, λέγοντας ότι “υπήρξε και αυτός ένας αγωνιστής και όποιος κατέχει λαμπρά και λιπαρά μόρφωση. Η Εκκλησία του ανέθεσε να ποιμαίνει μια μεγάλη Μητρόπολη γιατί διέκρινε σε αυτόν τα χαρίσματα της Αγάπης, της υπομονής, είναι σεμνός και ταπεινός και αξίζει τον σεβασμό όλων των κληρικών και των λαϊκών”. Ευχήθηκε σε αυτόν έτη πολλά και καλλίκαρπα στην πολυεύθυνη ποιμαντορία του.

Ο Μητροπολίτης κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε τους Ιεράρχες για την παρουσία τους που δηλώνει και διατρανώνει την ενότητα μέσα στην Εκκλησία.

Aμέσως μετά, με τη συμμετοχή του κλήρου, του λαού, τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο αγιασμός των εγκαινίων του βιβλιοπωλείου της Μητροπόλεως Περιστερίου “Ποιμενικός Αυλός”, που βρίσκεται απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Μάσχα).

Αύριο το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ίδιο ναό.

Διαβάστε ακόμα