Το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Μητροπολίτη Μαντινείας Αλεξάνδρου

Τρίπολη – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης.

Κατά την Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ενώ κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ηλείας κ. Αθανασίου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, Γόρτυνος κ. Νικηφόρου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Πανοσιολ. Αρχιμ. Ραφαήλ Γρίβας, κληρικοί από διάφορες Μητροπόλεις, καθώς και μοναχοί και μοναχές από Ιερές Μονές της Αρκαδίας.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος προέβη σε έναν συνδυασμό του μηνύματος της Κυριακής του Ζακχαίου που σήμερα αναγινώσκεται στις Εκκλησίες μας με το πρόσωπο του αοιδίμου Ιεράρχου και Γέροντός του Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, υπέρ του οποίου ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και προσήχθησαν τα Ιερά Μνημόσυνα.

Ο Σεβασμιώτατος απάντησε στο ερώτημα “ποια είναι η αξία του ανθρώπου;”, τονίζοντας ότι το μεγαλείο του ανθρώπου δεν βρίσκεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος και ένας μικρόθεος ταυτοχρόνως, αλλά στην αλήθεια ότι είναι Θεοδημιούργητος και Θεοσύστατος. Είναι φτιαγμένος πρόσωπο κι έχει αυτοσυνειδησία της αξίας του, γιατί είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος χαρακτήρας.

Πρόσωπο σημαίνει ότι είναι φτιαγμένος να βρίσκεται απέναντι σε κάποιον ή κάτι, ότι ο άνθρωπος κατά την θεολογία της Εκκλησίας μας είναι το μόνο πλάσμα που έλαβε εντολή να ιδεί τον Θεό. Άλλωστε, φτιάχτηκε ως φυσιολογικός σύνδεσμος νοητού και αισθητού, για να γίνει κομμάτι του ουρανού και του Παραδείσου. Τελείωσε δε την απάντηση στο ερώτημα, με τον ορισμό του Αγίου Γρηγορίου του Νύσσης “τί είναι ο άνθρωπος;”: “Το μέγα και πράγμα και όνομα το της Θείας Φύσεως απεικόνισμα”!

Για τον Γέροντά του Άγιο Μαντινείας κυρό Αλέξανδρο κατέθεσε την εμπειρία του ως συνεργάτης του επί 17 έτη, ότι ο Μητροπολίτης αυτός ανέπλασε, ανεμόρφωσε, εκάλλυνε και εδόξασε την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, τον τόπο του δηλαδή, αναπλάθοντας Ιερές Μονές, αναπαλαιώνοντας Ιερούς Ναούς, χτίζοντας καινούρια ευαγή Ιδρύματα (Γηροκομεία, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς) και κυρίως στηρίζοντας τον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου και προσφέροντάς τον στην κοινωνία για εκατοντάδες έτη ακόμα, στηριγμένον στερεά στα πόδια του. Αιωνία του η μνήμη!

Προ της απολύσεως τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου.

Τέλος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμ. Ραφαήλ, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, ανέγνωσε μήνυμά του, το οποίο αναφερόταν στην προσωπικότητα και την βοήθεια που παρείχε ο μακαριστός Ιεράρχης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Πλήθος πιστών συμμετείχαν από νωρίς το πρωί, τόσο στην Θεία Λειτουργία, όσο και στο Μνημόσυνο, προσευχόμενοι για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού τους Ποιμενάρχου.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Διαβάστε ακόμα