Εγκαίνια έκθεσης «Εγκώμιον Τυρνάβου» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Λάρισα – Κώστας Παπαϊωάννου

Ξεκίνησε από σήμερα το απόγευμα Δευτέρα 26 Φεβρουάριου η  έκθεση, με τίτλο «Εγκώμιον Τυρνάβου».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο,  στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», του οποίου οι παρευρισκόμενοι προσκόμισαν τρόφιμα για την ενίσχυση των αδύναμων συμπολιτών τους.

Η έκθεση, με τίτλο «Εγκώμιον Τυρνάβου», συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και περιλαμβάνει εικόνες από τους ναούς των Αγίων Αναργύρων, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδας και Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και έργα αργυροχροΐας, που φανερώνουν τη σημασία των εργαστηρίων του Τυρνάβου τον 17ο αιώνα.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι εικόνες του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού (1668), που εντυπωσιάζουν με τους αναγεννησιακούς θρόνους και την επιμελημένη τεχνική. Συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο λόγο του  ευχαρίστησε την προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Λάρισας κυρία  Σταυρούλα Σδρόλια για την άψογη συνεργασία που έχουν καθώς και για την διαφύλαξη και ανάδειξη προς το κοινό των κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, καθώς και όλους τους συνεργάτες για την προσπάθεια, ώστε να συντηρηθούν τα Ιερά κειμήλια και οι Ιερές εικόνες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτριος Κουρέτας, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Γαλλιού, καθώς και τοπικοί φορείς.

Διαβάστε ακόμα