Ευχές του Κιέβου Επιφανίου για τα 84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχη

Mε αφορμή τα 84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος ευχήθηκε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας

29 Φεβρουαρίου, αυτή την ξεχωριστή ημέρα, που πέφτει μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, γεννήθηκε ένας μοναδικός άνθρωπος που όλοι γνωρίζουμε και τιμούμε ως Πρώτος ανάμεσα στους Ορθόδοξους Ιεράρχες, ως Πρόεδρος του Αποστολικού Θρόνου της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού στην Κωνσταντινούπολη – Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εγκάρδια συγχαρητήρια στον αγιότατο με την ευκαιρία της 84ης επετείου από την έναρξη της επίγειας πορείας του! Από την πληρότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και από εμένα προσωπικά εύχομαι ολόψυχα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υγεία, πολλαπλασιασμό πνευματικής και σωματικής δύναμης, επιτυχία σε πολυάριθμους κόπους και όλες τις ευλογίες από τον Θεό.

Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, την αποκατάσταση της πνευματικής σύνδεσης μεταξύ της θυγατρικής Εκκλησίας στο Κίεβο και της Κωνσταντινούπολης – Εκκλησίας-Μητέρας, δεσμός που κανείς, όσο και αν προσπαθήσει, δεν είναι ικανός να σπάσει ή να αρνηθεί. Είμαστε ευγνώμονες που μέσω της γονικής μέριμνας και θυσίας του η Ουκρανική Εκκλησία γύρισε σελίδα διαίρεσης και μη κανονικής δουλείας, λαμβάνοντας τον πολυαναμενόμενο Τόμο για την αυτοκεφαλία και την αναγνώριση ως ισότιμη Τοπική Εκκλησία.

Είμαστε ευγνώμονες στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη σαφή και ηθική θέση του σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία βιώνει τώρα τρομερές δοκιμασίες πολέμου. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ανησυχία της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης που εκφράστηκε μέσω προσευχής για την Ουκρανία και τον λαό μας μέσω ανθρωπιστικής και υλικής βοήθειας προς τα θύματα. Ευγνώμων για την κατάθεση αλήθειας στον κόσμο και την δημόσια έκθεση και καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης όρισε σαφώς ως κακό ως «πόλεμο του διαβόλου».

Για πάντα στη μνήμη θα παραμείνουν ευχάριστες αναμνήσεις από την ιστορική επίσκεψη του 2021 Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, στην τοπική μας εκκλησία ήδη ως προς την αυτοκέφαλο ρινοί̈, σωστή και ανεξάρτητη εκκλησία-κόρη. Ευγνώμων που ο Παναγιότατος βρήκε τον χρόνο και την ευκαιρία για αυτή την επίσκεψη, γιατί, μαζί με χιλιάδες Ουκρανούς πιστούς, κοντά σε αρχαία ουκρανικά ιερά, προσέφεραν κοινές προσευχές στον Θεό.

Μπορεί κανείς να πάει μακριά για να απαριθμήσει όλες τις καλές πράξεις και τα επιτεύγματα αυτού του αξιόλογου ανθρώπου, ο οποίος καταβάλλει απίστευτες προσπάθειες, μεταφέροντας το φως της πίστης και της ελπίδας, χτίζοντας αδελφικές σχέσεις της Εκκλησίας, ενθαρρύνοντας τους πιστούς να συνδεθούν με την Εκκλησία και τον Θεό, φροντίζοντας τους ανθρώπους και αυξάνοντας την προσοχή στα παγκόσμια παγκόσμια Πολλά καλοκαίρια, Παναγιότατε!

Διαβάστε ακόμα