Η Απόδοση της Υπαπαντής στην Καλαμάτα και χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου

Με την παρουσία πλήθους πιστών από την πόλη της Καλαμάτας, την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και προσκυνητών που προσήλθαν με τουριστικά λεωφορεία από άλλες περιοχές της πατρίδας μας, τελέσθηκε  το πρωί της Παρασκευής 9ης Φεβρουαρίου ε.έ.,  η Απόδοση της εορτής της Υπαπαντής στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Καλαμάτας.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, προσκληθείς υπό του οικείου ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου συλλειτουργούντων αμφοτέρων των Αρχιερέων και πλαισιωμένων υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά , των εφημερίων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής, Πρωτοπρεσβυτέρων Κρεσφόντου Πουλοπούλου και Σωτηρίου Τζαϊλέα και των Διακόνων Θεοφίλου Κυριάκου και Νικολάου Τζώρτζη. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μεσσηνίας τέλεσε και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Τζώρτζη. 

Εν συνεχεία εψάλη ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας της Θεοτόκου και κατά την ώρα που οι χοροί των ιεροψαλτών έψαλαν το Μεγαλυνάριον της Πολιούχου της Καλαμάτας “Δεύτε την εικόνα Υπαπαντής…” με ρίγη συγκινήσεως οι Σεβασμιώαττοι Μάνης και Μεσσηνίας μετέφεραν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από τον θρόνο της λιτάνευσης στον μόνιμο Θρόνο Της.

Προ του πέρατος των λατρευτικών εκδηλώσεων και την ολοκλήρωση της Παμμεσηνιακής εορτής της Υπαπαντής, ο Σεβ. Μεσσηνίας, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο για την συμμετοχή του στον εορτασμό της Αποδόσεως αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στον εικόνισμα της Πολιούχου της Καλαμάτας Παναγίας της «Υπαπαντής», τονίζοντας πως αποτελεί την ελπίδα και την προσδοκία των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων και πως στο πρόσωπό Της απεικονίζεται η ευλογημένη μητρότητα. Τόνισε επίσης πως στις ημέρες της αμφισβήτησης των ρόλων και των προσώπων εντός της οικογένειας, η εορτή της Υπαπαντής αποτελεί την προτύπωση της παραδοσιακής οικογένειας, η οποία δεν έχει ως έργο της μόνον την αναπαραγωγή παιδιών αλλά να οδηγεί τα παιδιά της κοντά στον Χριστό μέσω του εκκλησιασμού. 

Διαβάστε ακόμα