Κωνσταντινούπολη: Σε τζαμί μετατρέπεται άλλος ένας βυζαντινός ναός

Μετά την Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί άλλος ένας βυζαντινός ναός, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο επί 79 χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, στις 23 Φεβρουαρίου η Μονή της Χώρας (ΚariyeCami) θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2020, μαζί με την Αγία Σοφία, είχε λάβει τη σχετική απόφαση της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Κι ενώ είχαν γίνει ετοιμασίες για τον Οκτώβριο του 2020, ξαφνικά η εν λόγω απόφαση πάγωσε για να πραγματοποιηθούν κάποια έργα αποκατάστασης.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι η μακροχρόνια αποκατάσταση του τζαμιού Kariye (Μονή της Χώρας) έφθασε στο τέλος της. Ειδικά σχεδιασμένα χαλιά στρώθηκαν για το τζαμί Kariye, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από 79 χρόνια […]. Το ιστορικό τζαμί, επιπλωμένο με ειδικά σχεδιασμένα κόκκινα χαλιά, προγραμματίζεται να ανοίξει για προσκύνηση την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στο ιστορικό τζαμί διατηρήθηκαν κατά την αναστήλωση και θα είναι επισκέψιμα.

Η Μονή της Χώρας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από τη βυζαντινή πύλη της Αδριανούπολης. Το όνομά της το οφείλει στον προσδιορισμό των ψηφιδωτών του Χριστού ως «Χώρας των Ζώντων» και της Παναγίας ως «Χώρας του Αχωρήτου» στο εσωτερικό της.

Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα. Στον 12ο αιώνα χτίζεται ο Ναός, ενώ στις αρχές του 14ου αιώνα δέχεται ριζική ανακαίνιση.

Μερικά από τα καλύτερα δείγματα των ψηφιδωτών της βυζαντινής τέχνης διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας στη Μονή της Χώρας. Πρόκειται για περίφημο μεσοβυζαντινό ναό της βασιλεύουσας ως προς την αρχιτεκτονική και ο προσεγμένος διάκοσμός του φιλοτεχνήθηκε επί Παλαιολὀγων. Μετά την Αλωση, λειτουργούσε ως ορθόδοξος ναός και μετατράπηκε σε τζαμί μετά από λίγες δεκαετίες.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα