Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου στην Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, την Κυριακή (Τελώνου και Φαρισαίου) 25 Φεβρουαρίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό – Κοιμητηριακό Παρεκκλήσιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρδίτσης.

Προ της Απολύσεως, τέλεσε το ετήσιο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Αναστασίου Κουτσόπουλου, ενός εκ θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι από τον εσπερινό του Σαββάτου ξεκίνησε το Τριώδιο, που είναι μια λειτουργική περίοδος της Εκκλησίας μας, η οποία μας προετοιμάζει για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που αποτελεί μια νηπτική, ασκητική και αγωνιστική περίοδο προετοιμασίας μας, για να ζήσουμε τον σταυρικό θάνατο και την ένδοξη Ανάσταση του Χριστού.

Οι τρεις Κυριακές του Τριωδίου είναι πνευματικά σκαλοπάτια, τα οποία ανεβαίνουμε για να επιστρέψουμε στον οίκο του Πατέρα μας, αφού πρώτα προετοιμάσουμε κατάλληλα τον εαυτό μας για την ένωσή μας με τον Θεό.

Η πρώτη Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου, που έχει πάρει το όνομά της από την σχετική παραβολή του Χριστού, μας διδάσκει, ότι δικαιωμένος από τον Θεό, είναι ο αμαρτωλός άνθρωπος που έχει ταπείνωση, ο οποίος γνωρίζει την αμαρτωλότητά του, αναγνωρίζει τα λάθη του και μετανοεί, δηλαδή αλλάζει το νου του και διορθώνει την στάση ζωής του.

Το αποστολικό ανάγνωσμα από τη Β’ επιστολή προς Τιμόθεον του Αποστόλου Παύλου, παρουσιάζει το ηρωικό φρόνημα που πρέπει να έχει ο άνθρωπος, για να μπορέσει να αναγνωρίσει τα λάθη και τις ελλείψεις του και να ταπεινωθεί.

Στην παρακαταθήκη που αφήνει ο Απόστολος Παύλος στον μαθητή του Τιμόθεο, τον διδάσκει ότι: «πονηροὶ δέ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι, σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες, καὶ ὅτι ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας, τὰ δυνάμενά σε σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ.»

Η παρακαταθήκη αυτή του Αποστόλου Παύλου διδάσκει και εμάς, σχετικά με την σοφία που μας δίνει η μελέτη των ιερών γραμμάτων της Αγίας Γραφής, η οποία σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, μας βοηθά να μην παρεκκλίνουμε και να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ζωή μας, αλλά να μένουμε πιστοί στον λόγο του Θεού.

Διαβάστε ακόμα