Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Ο Πολιτισμός δεν μπορεί να γίνεται όργανο προπαγάνδας”

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σε άρθρο του στην έντυπη εφημερίδα του “Ελεύθερου Τύπου“, τοποθετείται για την μετατροπή του μνημείου της Ιεράς Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος.

“Ένα αναγνωρισμένο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Ιερά Μονή της Χώρας, μετατρέπεται σε ισλαμικό τέμενος για τη μονομερή ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών των πιστών του Ισλάμ, με αποτέλεσμα κάποιοι να κεφαλαιοποιούν και με τον τρόπο αυτό, προς όφελος της γείτονας χώρας, τις απόψεις και τις πολιτικές της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της.

Αυτή η λειτουργική μετατροπή της Ιεράς Μονής επιβεβαιώνει την ύπαρξη του πολιτιστικού ελλείματος και αφετέρου ότι ουδέποτε η Τουρκία απομακρύνθηκε από το αφήγημά της και την αντίληψη ενός πολιτικού Ισλάμ και την εργαλειοποίηση κάθε μέσου που εξυπηρετεί αυτές τις επιδιώξεις της.

Με την προ τετραετίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πρόβαλε την τάση του αναθεωριτισμού και της επιστροφής σε μια προκεμαλική θεώρηση του κράτους, με σκοπό την αναβίωση ενός νεοθωμανικού μοντέλου.

Με τη μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας θεωρώ ότι “κρύβεται” ακόμη κάτι άλλο. Η ισχυρή βούληση της Τουρκίας και η αμετακίνητη θέση της ως προς την προβολή και επιβολή μιας ιδεολογίας, της Γαλάζιας Πατρίδας, από το Αιγαία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία αναβιώνει κατά καιρούς μέσα από Ισλαμικές εξάρσεις θρησκευτικού φανατισμού.

Η μονομερής όμως λειτουργία της Ιεράς Μονής από σύμβολο παγκόσμιου πολιτισμού σε τέμενος, διαμηνύει και την απομάκρυνση ή την διαφοροποίηση της γείτονος χώρας από τις παγκόσμιες πολιτιστικές αρχές και αξίες της ειρήνης, της καταλλαγής, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της ανεκτικότητας, της ετερότητας και της συνύπαρξης των θρησκειών, των λαών και των εθνών. Αποτελεί κοινή αξία όλων των λαών ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να μετατρέπεται σε χρηστικό όργανο οποιασδήποτε προπαγάνδας.”

Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Διαβάστε ακόμα