Νέος Μητροπολίτης Νιγηρίας ο Νειλουπόλεως Νικόδημος 

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εξέλεξε πριν από λίγο νέο Μητροπολίτη Νιγηρίας τον μέχρι σήμερα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Νικόδημο.

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Τότκας γεννήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας το έτος 1975, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Γερμανικά εκπαιδευτήρια. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη Μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος το 1999, υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννου (Παπάλη), Πρεσβύτερος δε το έτος 2004 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

Κατά τα έτη 2004-2005 διακόνησε ως Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Σιδηροκάστρου. Υπήρξε υπεύθυνος Νεότητος και συνεργάτης των κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως.

Το 2005 μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και ακολούθως απεσπάσθη στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, όπου και υπηρέτησε ως εφημέριος στις ενορίες του Βερολίνου, της Λειψίας και του Άαχεν.

Το 2015, προτροπή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, απεσπάσθη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας όπου υπηρέτησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος στην Ελληνική Κοινότητα του Klerksdorp North West της Νοτίου Αφρικής.

Τον Ιανουάριο του 2019 κληθείς υπό της Α.Θ.Μ. στην Έδρα του Πατριαρχείου εντάχθηκε στον Κλήρο της Πατριαρχικής Αυλής.

Τη 2α Φεβρουαρίου 2019 κατόπιν προτάσεως του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, προήχθη στη θέση του διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Την 21η Απριλίου 2019 διορίσθη Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Την 12η Ιανουαρίου 2022, σεπτή προτάσει της Α.Θ.Μ. εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοηθός Επίσκοπος Αυτού, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Νειλουπόλεως.


Ομιλεί την Γερμανική, την Αγγλική και την Άφρικαανς της Νοτίου Αφρικής.

Διαβάστε ακόμα