Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄- Από τη ματιά  ενός τεχνοκράτη

Του Δημ. Ιωάννου, Οικονομολόγος – Αναλογιστής στο Arxon.gr

«Τα μικρά ρυάκια φλυαρούν με θόρυβο γιατί δεν έχουν βάθος. Οι μεγάλοι ποταμοί κυλάνε σιωπηλοί»

Στο ψηλό γυάλινο ουρανοξύστη , στον 22 όροφο μία συνηθισμένη συννεφιασμένη μέρα στέκεται ο ξένος τεχνοκράτης που μελετά απόρρητα έγγραφα διεθνούς ασφαλείας. Έμπειρος, τυπικός, καθαρά μαθηματικός τύπος με σπάνια διπλωματική ευφυΐα. Σταματά προς στιγμή τους υπολογισμούς του και καλεί επειγόντως στο γραφείο του έναν από τους έμπιστους συμβούλους του. 

Αυτός είναι Ελληνικής καταγωγής, χριστιανός ορθόδοξος , με γρήγορο μυαλό, πολύ εργατικότητα και συνέπεια. Δεν τον έχει διαλέξει τυχαία ο τεχνοκράτης δίπλα του. Άλλωστε τα αυστηρά του κριτήρια δεν θα του επέτρεπαν να έχει κοντά του κάποιον μέτριο. 

Ο τεχνοκράτης με αυστηρό ύφος απευθύνεται στον σύμβουλο του:

– Αυτό το διάστημα γίνεται πολύ θόρυβος για την Εκκλησία της Ελλάδας. Θέλω να μου πεις τι ακριβώς γνωρίζεις για τον Αρχιεπίσκοπο της. Ξέρεις με ενδιαφέρουν τα πάντα. 

Ο σύμβουλος χαίρεται γιατί ήταν διαβασμένος για το θέμα.  

– Ξέρετε κύριε είναι ένας πολύ σεβάσμιος Δεσπότης. Ήρεμη δύναμη, χαμηλών τόνων, διακριτικός και πολύ προσεχτικός στις κινήσεις του. Παρά τη μεγάλη θέση του ζει ως απλός μοναχός σε όλα του. Φιλακόλουθος , ταπεινός, απλός και πατρικός στους ιερείς του και στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Ιερομόναχος και Αρχιεπίσκοπος μαζί. Σπάνιο να πετύχεις τέτοιο συνδυασμό. 

Ο τεχνοκράτης χαμογελά και αυστηρά του απαντά.

– Ωραία… όλα αυτά αλλά γνωρίζεις πολύ καλά πως εγώ είμαι τεχνοκράτης. Αυτά που μου λες δεν με ενδιαφέρουν. Θέλω στοιχεία αναλυτικά και μετρήσιμα. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά ποια είναι τα πτυχία του , οι περγαμηνές του; 

– Πρώτα σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή. Διετέλεσε πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στις βυζαντινές σπουδές, τις οποίες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια του Γκρατς στην Αυστρία και του Μονάχου στη Δυτική Γερμανία , ενώ φοίτησε και στο Ostkirchliches Institut της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουρκ της Γερμανίας. 

Στη συνέχεια εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην  Αρχαιολογική Εταιρεία  και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών.

Έχει υπάρξει συνεργάτης της  Αρχαιολογικής Εταιρείας ενώ έχει βραβευθεί για το έργο του «Μεσαιωνικά Μνημεία της Εύβοιας» από την Ακαδημία Αθηνών. 

Εγκατάλειψε ουσιαστικά την ακαδημαϊκή του καριέρα για να ενταχθεί στον ορθόδοξο κλήρο. 

-Μάλιστα αυτό είναι ενδιαφέρον. Πότε έγινε Δεσπότης; 

– Το 1981, έπειτα από την παραίτηση του πνευματικού του Μητροπολίτη Νικόδημου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας 

– Έμπειρος. Έχει κάνει μετρήσιμο έργο στη Θήβα;  

– Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας, Στεγών Ηλικιωμένων, Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων, Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού, του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά, Συσσιτίων Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών, Συμβουλευτικών Σταθμών, Κέντρου Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Ντέρχαμ και Κέιμπριτζ . 

– Εξαιρετικά. Αρχιεπίσκοπος πότε εκλέχτηκε; 

– Την 7η Φεβρουαρίου 2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

-Μάλιστα. Πριν το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα. Πες μου στα τόσα χρόνια ως Αρχιεπίσκοπος με πόσους πολιτειακούς αρχηγούς έχει συνεργαστεί. Θέλω ακριβείς αριθμούς. 

– Μισό λεπτό να υπολογίσω…Συνεργάστηκε μέχρι σήμερα με 3 Πρόεδρους της Δημοκρατίας 8 Πρωθυπουργούς και 14 Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων.  

– Εκπληκτικό. Στην πιο σκληρή κρίση της Ελλάδας κατάφερε να κρατήσει την Εκκλησία όρθια και να στέκεται στο ίδιο τραπέζι με σοσιαλιστές, δεξιούς, αριστερούς, αγνωστικιστές και άθεους. Βοήθησε την χώρα στη κρίση; 

– Υπερβολικά θα έλεγα. Μέσω της “Αποστολής”, μιας ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος διατίθεται καθημερινά μέχρι σήμερα μεγάλη ανακούφιση στους μη έχοντες. Συσσίτια, φάρμακα, εκπαίδευση, ψυχική βοήθεια. 

– Πώς αντέδρασε στα μεγάλα θέματα της Ελλάδας που πρόεκυψαν τα 3 μνημόνια,  τα capital controls, το μεταναστευτικό, την πανδημία, τα εθνικά προβλήματα με τους γείτονες της Ελλάδας ,το ενεργειακό και  την ακρίβεια; 

– Σε όλα έδρασε μέχρι σήμερα ενωτικά και Συνοδικά. Καμία απόφαση δεν πήρε μόνος του σε όλες τις κρίσιμες στιγμές καλεί τη Σύνοδο και πάντα ενημερώνει πριν για τις θέσεις του την πολιτειακή ηγεσία ώστε να μην χαρακτηρισθεί η Εκκλησία ότι κάνει κομματικές παρεμβάσεις. 

-Ενδιαφέρον. Ασφαλώς κάπου θα υποχώρησε για να σταθεί η Εκκλησία όρθια με τόσους αντίθετους ανέμους. Τί παρέδωσε λοιπόν από το δόγμα της Ορθοδοξίας; Έκανε την Εκκλησία της Ελλάδας πιο Δυτική; 

– Αυτό είναι ίσως το πιο αξιοθαύμαστο. Δεν δέχτηκε ποτέ να κάνει εκπτώσεις στο Δόγμα. Όλη η Σύνοδος υπό την Προεδρία, έχοντας πάντα τη σύμφωνη γνώμη και του Οικουμενικού Πατριάρχη, στάθηκε σταθερή παρά τις προκλήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως το μυστήριο της Αγίας Κοινωνίας ή τώρα ο γάμος των ομοφυλοφίλων. 

– Αν δεχόταν η Εκκλησία της Ελλάδας να αλλάξει τα μυστήρια της και πώς τα τελεί και σε ποιους τα τελεί θα έπαυε να είναι Ορθόδοξη Εκκλησία. Άλλωστε κανένας τεχνοκράτης δεν ζητάει από την Εκκλησία να κάνει τέτοια υποχώρηση. Δεν προκύπτει άλλωστε κάποιο κέρδος .Για πες μου όμως κάτι τελευταίο . Στο εσωτερικό του πως τα πάει; Με  τους ιερείς τα καταφέρνει; 

– Μόλις προ λίγων μηνών αποκαταστάθηκε νομικά μετά από 75 χρόνια, με δικό του προσωπικό αγώνα   η μισθοδοσία των περίπου 10.000 κληρικών και κάθε μέρα εργάζεται για την αποκατάσταση της εναπομένουσας εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι ιερείς τον νιώθουν Πατέρα τους και όλους τους δέχεται με πολύ στοργή. 

-Και με τους Δεσποτάδες τι γίνεται;

– Επί της Αρχιεπισκοπικής του θητείας έχουν εκλεγεί πάνω από  40 νέοι μητροπολίτες και έχουν χειροτονηθεί περισσότεροι από 15 βοηθοί Επίσκοποι. Είναι η πιο ριζική και αριθμητικά ισχυρή ανανέωση της Συνόδου από την ίδρυση της Εκκλησίας της Ελλάδας. Και οι επιλογές προσώπων ποικίλουν με κοινό γνώμονα να διατηρηθεί  η Αποστολική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

– Σίγουρα θα υπάρχουν και οι αντίθετοι που θέλουν το χρίσμα του διαδόχου. Ξεπερνούν τα όρια;

– Δεν τους το επιτρέπει η σύνεση του, η νηφαλιότητα του, η αμνησικακία του η υπομονή του και κυρίως η επιμονή στο Συνοδικό σύστημα. Γίνονται όλοι σύμμαχοι στο κοινό καλό της Εκκλησίας.

–  Ικανότατος, έμπειρος, σοφός. Είδες που ο Θεός των Ελλήνων είναι Αληθινός και τους εξέλεξε τον καλύτερο για να διοικεί την Εκκλησία Του. Έχει πράγματι ευλογία αυτή η χώρα, η Ελλάδα. Τόσα χρόνια παλεύουν εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί να την αφανίσουν και αυτή ξαναγεννιέται από τη στάχτη της.

–  Όντως η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος.

– Κλείσε μου σε παρακαλώ ένα ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο , τον Προκαθήμενο της Ελλάδος. Θέλω να με συμβουλέψει σε κάποια διεθνή θέματα -εμπιστευτικά.

– Μάλιστα κύριε. Θα καλέσω αμέσως στο γραφείο του. Αν δεν είναι εκεί θα βρίσκεται στο Μοναστήρι του στη Ζάλτσα και θα προσεύχεται ή θα συγγράφει κάποιο βιβλίο για το καλό της Εκκλησίας.

Ο τεχνοκράτης έμεινε μόνος του με τις σκέψεις του. Κοίταξε ξανά έξω από το παράθυρο του γυάλινου ουρανοξύστη του. Μία ακτίνα ήλιου φώτισε το τοπίο.

– Πόσο χαμηλός είναι αυτός ο ουρανοξύστης μπρος στη Σοφία του Θεού που χαρίζει απλόχερα στους ανθρώπους που πιστεύουν σε Αυτόν;

 Συλλογίστηκε για λίγο ακόμη  και συνέχισε τη μελέτη του στα απόρρητα έντυπα που είχαν γεμίσει το γραφείο του.

Φωτογραφία: Intime news

Διαβάστε ακόμα