Ο εορτασμός της Αγίας Φιλοθέης στον ομώνυμο Δήμο Αττικής

Κατά το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου 2024, ο Ιερός Ναός Αγίας Φιλοθέης Αττικής πανηγύρισε την έφορο και πολιούχο της ομώνυμης Κοινότητας, αλλά και του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, Αγία Φιλοθέη την Αθηναία.

Στην Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος στο κήρυγμά του, αφού αρχικά ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια να τελέσει την ιερά πανήγυρη του Ναού, όπου διακόνησε επί 14 συναπτά έτη, σκιαγράφησε την προσωπικότητα της Αγίας, ερμηνεύοντας το πρώτο ανάγνωσμα του Εσπερινού από τις Παροιμίες Σολομώντος («Γυναῖκα ἀνδρείαν τίς εὑρήσει; τιμιωτέρα δέ ἐστι λίθων πολυτελῶν ἡ τοιαύτη….»).

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στο κήρυγμά του, μνημονεύοντας το Αποστολικό ανάγνωσμα, το οποίο αναφέρεται στην ανάσταση της Αγίας Ταβιθά από τον Απόστολο Πέτρο, συνέκρινε τις δύο Αγίες που υπήρξαν πλήρεις «ἀγαθῶν ἔργων καὶ ἐλεημοσυνῶν».

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της ιεράς εικόνας της Αγίας Φιλοθέης, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, συμπαραστατουμένου από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Αρβανίτη, καθώς και από κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των όμορων Μητροπόλεων. Μετά το πέρας της λιτάνευσης, τελέσθηκαν οι Ακολουθίες του μεθέορτου Εσπερινού και της ιεράς Παράκλησης στην Αγία Φιλοθέη.
Την πανήγυρη του Ναού τίμησαν με την παρουσία τους ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Χαράλαμπος Μπονάτσος, Αντιδήμαρχοι, η Πρόεδρος και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμα