Πανήγυρις των Προστατών της συζυγίας στην Έδεσσα

Με λαμπρότητα τελέσθηκε η πανήγυρις του ιερού παρεκκλησίου των αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης, προστατών της συζυγίας, στην ενορία Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης.

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία. Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως. Με αφορμή το ιερό ζεύγος των εορταζομένων αγίων, Ακύλα και Πρισκίλλης, τόνισε ότι κύριος σκοπός του γάμου είναι η σωτηρία και ο αγιασμός των συζύγων. Οι Άγιοι είχαν κάνει το σπίτι τους εκκλησία, επειδή κέντρο της ζωής τους ήταν ο Χριστός. Το παράδειγμά τους δείχνει τον δρόμο σε κάθε πιστό, που θέλει να προσέλθει στο μυστήριο του γάμου και να αποκτήσει την σωτηρία του.

Την ημέρα της εορτής (13/2) ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προέστη της Θείας Λειτουργίας.  Αναφερόμενος στους εορταζόμενους αγίους υπογράμμισε ότι αξιώθηκαν να φιλοξενήσουν τον απόστολο Παύλο και είχαν ως εκκλησία την κατοικία τους. Η αγία Πρίσκιλλα ξεπερνούσε στην αρετή τον άγιο Ακύλα, ενώ και οι δύο αποτελούν πρότυπο συζυγίας. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος μίλησε εναντίον του προς ψήφισιν νομοσχεδίου, το οποίο κατοχυρώνει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφυλοφίλων. Τόνισε μάλιστα ότι δεν μπορεί κάποιος από την μια να ομολογεί τον εαυτό του ως χριστιανό, να εισέρχεται στον ναό, να απαγγέλει προσευχές της Εκκλησίας και ταυτόχρονα να ψηφίζει τέτοιους απαράδεκτους και καταστροφικούς νόμους.

Διαβάστε ακόμα