Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Πολιούχο της Καλαμάτας Παναγία Υπαπαντή

Καλαμάτα – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄ η πόλη της Καλαμάτας εόρτασε την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή, στο ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.

Στον Όρθρο και την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Γουϊνέας κ. Γεωργίου, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, Καρθαγένης κ. Μελετίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου, Σταγών κ. Θεοκλήτου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Τολιάρας κ. Πρόδρομο και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τίμησε τον Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου, τέως Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους και Εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για την συμβολή του στην ανακαίνιση του εσωτερικού του Καθολικού της ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας. Συνάμα, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και τους παρισταμένους Αρχιερείς για την τόσο μεγάλη τιμητική τους παρουσία στους εορτασμούς της Πολιούχου Παναγίας Υπαπαντής.

Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, τις Αρχές του τόπου, αλλά και ολόκληρο τον Μεσσηνιακό λαό για την θερμή υποδοχή του, αλλά και την αγάπη που δείχνουν στο πρόσωπό του και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ακολούθως, απένειμε στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου κι ένα επιστήθιο εγκόλπιο προς ανάμνηση της επισκέψεώς του. Τέλος, δώρισε ένα από τα επιτραχήλιά του, το λεγόμενο «κριτάτο» στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά, προς ευχαριστία για την άριστη οργάνωση και διεξαγωγή της επισκέψεως και πανηγύρεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας “Υπαπαντής” στις κεντρικές οδούς της πόλης, όπου υπομονετικά περίμεναν εκατοντάδες πιστών για να λάβουν τη χάρη της Θεομήτορος. Τιμές απέδωσαν αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και Φιλαρμονικές.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Γραμματέας του κόμματος “Σπαρτιάτες” κ. Στίγκας, Βουλευτές, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Διαβάστε ακόμα