Συμμετοχή  της Ι. Μ. Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στον Ψηφιακό  Κόμβο της Εκκλησίας

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παραδόθηκαν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου,  φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές στους ιερείς της νησιωτικής και ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου, από τον Δ/ντη του Ι.Π.Ε. Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη. 

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμο-σμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα πλήρως εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητρο-πόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα : Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο αυτό αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της  Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχούν σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχα-νήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών, ως εκπαιδευτικών ψηφιακών κόμβων για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος εξέφρασε την βαθειά ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο  Β΄,  για την σπουδαία αυτή προσφορά του σε όλη την Εκκλησία, τονίζοντας ότι η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων έχει πλέον καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με σημαντικές επιδράσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής μας, από την επικοινωνία και την ενημέρωση, από την πληροφορία και την εκπαίδευση, μέχρι και την δυνατότητα μεταδόσεως του ευαγγελικού μηνύματος, μαρτυρίας της διακονίας μας και ομολογίας της αλήθειας της Εκκλησίας. Διευκρίνισε, επίσης στους Ιερείς ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που προσφέρονται, έχουν αμέτρητο αριθμό δυνατοτήτων, τις οποίες πρέπει η Εκκλησία να χρησιμοποιήσει, για να συνεχίσει να συμβαδίζει με ενα κόσμο που πορεύεται, σκέπτεται, ζεί και κινείται με αυτούς πλέον τους ρυθμούς και τρόπους. Ο ψηφιακός κόμβος της Εκκλησίας, κατέληξε, καταργεί τις αποστάσεις, διευκολύνει τους ανθρώπους και στηρίζει την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Ι. Π. Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο οποίος κοπιάζει για την εκπαίδευση των κληρικών και την δυνατότητα αναβάθμισης του ενοριακού, ποιμαντικού και διοικητικού έργου των Ενοριών.

Ακολούθως, ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο για την στήριξη του εγχειρήματος, την ουσιαστική συνεργασία  και την σημαντική συμβολή του στην κοινή προσπάθεια. Έπειτα, ευχαρίστησε τους ιερείς για τη συμμετοχή τους, δίνοντας παράλληλα διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του κόμβου. Επισήμανε ότι το έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο  «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και  προσέφεραν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης  και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας.

Η ενεργός και πρόθυμη συμμετοχή όλων αποτελεί τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος, το οποίο αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη της ποιμαντικής της ενορίας, ενώ αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και στην Πολιτεία.

Διαβάστε ακόμα