Τη Χείρα του Αγίου Νεκταρίου υποδέχθηκε ο Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Δάφνης

Δάφνη | Δημήτριος Κωτσιόπουλος

Με κάθε λαμπρότητα υποδέχθηκε σήμερα το εσπέρας, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Δάφνης, την χαριτόβρυτο Τιμία Δεξιά Χείρα του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού εκ της Μονής Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και την έγκρισιν της Ιεράς Συνόδου.

Την Τιμία Χείρα κόμισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Πανοσιολ. Αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός.

Της υποδοχής προεξήρχε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και του λαού της πόλης.

Ακολούθως, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου πλειάδας Ιερέων της Ι. Αρχιεπισκοπής και όμορων Ι. Μητροπόλεων.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Ευρίπου, αφού αναφέρθηκε στην τιμή που έλαβε η ενορία να υποδεχτεί το Ιερό Λείψανο, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ που επέτρεψε τη μεταφορά του Λειψάνου, την Ηγουμένη της Μονής και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Νεκτάριο, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως π. Γρηγόριο Νανακούδη, καθώς και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Συμεών Συναδινό, Προϊστάμενο της Ενορίας, με του οποίου την πρωτοβουλία φιλοξενείται το Ιερό Λείψανο στον Ναό.

Εν συνεχεία, ο Αρχιμ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στον Άγιο Νεκτάριο• «Τον Άγιο που άφησε μια ανεξίτηλη σφραγίδα στον Ορθόδοξο κόσμο μέσα από την ταπεινοφροσύνη και τη συγχωρητικότητά του». «Ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος στέκει στο μέσο του Ναού, προσδιορίζει ότι η συγχωρητικότητα είναι αρετή χριστιανική, μεγάλης ηθικής αξίας διότι πηγάζει από την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον του», συνέχισε. «Η συγχωρητικότητα και η ανεξικακία μπορούν να εφαρμοστούν και από τον σύγχρονο άνθρωπο», τόνισε, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας στις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας. Τέλος, κάλεσε τους παρισταμένους να προσκυνήσουν ευλαβικά το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου ώστε να τους βοηθά στον αγώνα που δίνουν στη ζωή.

Τέλος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης και Προϊστάμενος του Ι. Ναού π. Συμεών ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ύδρας, ο οποίος επέτρεψε τη φιλοξενία του Λειψάνου στην ενορία του, τον Αρχιμ. Νεκτάριο, καθώς και τον Ιεροκήρυκα π. Γρηγόριο της Μητροπόλεως Ύδρας και τον Επίσκοπο Ευρίπου που παρευρέθησαν.

Δεκάδες πιστοί συνέρρεαν κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, μεταξύ άλλων οι βουλευτές κα. Άννα Καραμανλή, ο κ. Νικόλαος Βρεττός, ο Δήμαρχος Δάφνης- Υμηττού κ. Νικόλαος Τσιλίφης, Αντιδήμαρχοι και Σύμβουλοι του Δήμου, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων, για να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο και να συμμετάσχουν στην Υποδοχή και στον Εσπερινό.

Η φιλαρμονική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέδωσε τιμές κατά την υποδοχή. Το Ιερό Λείψανο πλαισίωναν νέοι των Ενοριακών Νεανικών Συντροφιών, μαθητές των σχολείων της ενορίας καθώς και νέοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.

Να σημειωθεί ότι η Ενορία θα φιλοξενήσει επί πενθήμερον το Ιερό Λείψανο, από σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου έως και το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου. Το διάστημα αυτό, ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 7 π.μ. έως τις 12 μ.μ.

Τις μέρες αυτές υπάρχει πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα