Χαλκίδος: “Η Ορθοδοξία είναι ο ασφαλής δρόμος της αιώνιας σωτηρίας του ανθρώπου”

Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, τίμησε σήμερα, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, χοροστατήσας στον Όρθρο και προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας, την Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.

Συλλειτουργού του Σεβασμιωτάτου ήταν ο αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυξ, οι πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Πολυκαρπίδης και Αθανάσιος Τρίκκας-εφημέριοι, αμφότεροι, του Μητροπολιτικού Ναού και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ τελετάρχης ήταν ο προϊστάμενος της Ενορίας αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου. 

Κατά τη Θεία Λειτουργία ανεγνώσθη η σχετική με την ημέρα Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου (βλ. συνημμένο αρχείο pdf), στην οποία με έμφαση αναφέρει: «Η Ορθοδοξία, δίχως υπερβολή, είναι ο ασφαλής δρόμος της αιώνιας σωτηρίας του ανθρώπου».

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν αιρετοί άρχοντες του τόπου μας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, μαζί με πολυπληθές εκκλησίασμα και από κοινού εξεφώνησαν το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή. 

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Μητροπολιτών Χαλκίδος και αμέσως μετά έλαβε χώρα η καθιερωμένη Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, πέριξ του Ιερού Ναού.

Μάλιστα, φέτος, με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την έλευση του ιερού, αφθάρτου και θαυματουργού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου από την Καππαδοκία στην Εύβοια, ο Σεβασμιώτατος, αφού υπενθύμισε, ότι η τοπική μας Εκκλησία τιμά, καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με ποικίλες εκδηλώσεις αυτή την ιστορική επέτειο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους πρόσφυγες εκείνους, οι οποίοι, με αμέτρητες θυσίες και κάτω από θανατηφόρους κινδύνους, μετέφεραν από τις πατρίδες τους τα τίμια λείψανα και τα ιερά εικονίσματα των Αγίων, χωρίς την αίσθηση ότι μεταφέρουν οστά και εικαστικούς πίνακες, αλλά με την πίστη και την βεβαιότητα ότι οι άγιοι είναι ζωντανοί και ισχυροί προστάτες τους άλλα και συγκακουχούμενοι με τους μετακομιστές τους.

Διαβάστε ακόμα