Η Α’ Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής  στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας την πρώτη εβδομάδα των νηστειών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την εφετινή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα επισκέπτεται τις Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μεσολογγίου για να τελέσει τις ιερές ακολουθίες και να επικοινωνήσει με τους κατοίκους των Ενοριών αυτών.

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 μετέβη στο χωριό Χρυσοβέργι Μεσολογγίου, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου και ευλόγησε τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ευηνοχωρίου, όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων και παρουσίασε στους ενορίτες τον νέο Εφημέριο τους, π. Αθανάσιο Τσαπόκο. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του π. Αθανασίου, τονίζοντας ότι είναι ένας νέος, μορφωμένος και με πολλές δυνατότητες κληρικός, ο οποίος με την συμπαράσταση και την συνδρομή όλων των κατοίκων θα κληθεί να ποιμάνει την δυναμική Ενορία του Ευηνοχωρίου και να αναπτύξει ένα πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και νεανικό έργο. 

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 επισκέφθηκε το χωριό Άγιος Γεώργιος Μεσολογγίου και τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Προφήτου Ηλιού.

Ο Σεβασμιώτατος κατά τις ομιλίες του με καρδιακά και απλά λόγια αναφέρθηκε στο νόημα της περιόδου αυτής και εξήγησε την κάθε ιερά ακολουθία, τους συμβολισμούς της και τον σκοπό για τον οποίο τελείται κατ’ αυτήν την ξεχωριστή και κατανυκτική εκκλησιαστική περίοδο. Τόνισε, ότι η αγία μας Εκκλησία έχει ως σκοπό να μας προετοιμάσει με πολλούς και ποικίλους τρόπους για να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και να ακολουθήσουμε τα Φρικτά Πάθη, την Τριήμερη Ταφή και την εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε σε ένα από τα κατεξοχήν χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της περιόδου, το «χαροποιόν πένθος», λέγοντας ότι ο άνθρωπος καλείται να συνειδητοποιήσει το πόσο έχει απομακρυνθεί από τον Θεό και το θέλημά Του, να οδηγηθεί στην μακαρία εμπειρία της αυτομεμψίας, να κάνει δηλαδή την αυτοκριτική του, να εντοπίσει τα λάθη του, τα σφάλματα του, να ομολογήσει τις πτώσεις του και να επιζητήσει το έλεος, την φιλανθρωπία και την συγχώρεση από τον ίδιο τον Θεό. 

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του γιατί επισκέφθηκε αυτές τις μικρές Ενορίες της Επαρχίας Μεσολογγίου και επικοινώνησε με τους ευλαβείς κατοίκους τους και ευχήθηκε σε όλους να παραμένουν κοντά στην Εκκλησία, να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα, να αξιωθούν να προσκυνήσουν τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο και να γευθούν το φως και την χαρά που πηγάζει από το κενό μνημείο της Αναστάσεως, τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα