Κυριακή της Ορθοδοξίας και Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι. Μ. Ιλίου

Την Κυριακή 24/3, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Αχαρνές, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Αγαθάγγελο Κόκλα, Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. π. Μιχαήλ Γιαννακέλο, τους Αρχιερατικούς Ιλίου π. Παναγιώτη Γογόλα και Πετρουπόλεως π. Κωνσταντίνο Κασσο, τους εφημερίους του ιερού Ναού π. Ευάγγελο και π. Γελάσιο , τους πατέρες Ρωμανό Νερουτσόπουλο και Μιχαήλ Καρ και τους διακόνους του π. Κωνσταντίνο Μανώλη, τον οποίο αργότερα εχειροτόνησε πρεσβύτερο, τον π. Νικόδημο Μαλαματένιο και τον π. Άγγελο Μιχαλόπουλο.

Μετά την Μεγάλη Είσοδο και πριν την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το σημερινό απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Αποστόλου Ιωάννου για την πρόσκληση του Αποστόλου Φιλίππου προς τον φίλο του Ναθαναήλ και την υποδοχή του από τον Χριστό, στάθηκε στα εξής σημεία της διήγησης, προσφωνώντας τον υποψήφιο προς χειροτονία:
1) ο Φίλιππος δεν αναλύει λογικά την πρόσκληση του προς τον Ναθαναηλ (η λέξη στα εβραϊκά σημαίνει «δώρο Θεού»), αλλά ομιλεί βιωματικά: «Έρχου και ίδε». Έτσι οφείλει και ο χειροτονούμενος να ομιλεί στους πιστούς βιωματικά και όχι από «καθέδρας»! Να προσφέρει στους πιστούς τον Χριστόν ως «δώρο», έτσι όπως μετά από λίγο θα δοθεί και σε αυτόν!
2) ο Ναθαναήλ εχει αγνή καρδιά («εν ω δόλος ουκ εστι») και ακριβώς αυτή η αγνότητα του αποκαλύπτει σε αυτόν τον Χριστό. Όσοι βαρύνονται από αστοχίες, λάθη και αμαρτίες δεν μπορούν να διακρίνουν τον Χριστό και χάνονται στην τύρβη αυτού του κόσμου.
3) το θαύμα («οντα υπό την συκήν είδόν σε») δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση της πίστης, γιατί ο Χριστός μας καλεί στην Βασιλεία Του, αν γίνουμε σύσσωμοι και σύνναιμοί Του, που είναι το μεγαλύτερο θαύμα ( «μείζον τουτων όψει»), που εργάζεται τη λύτρωση, τη σωτηρία και την αθανασία μας.
4) σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας εμείς οι πιστοί υψώνουμε τον σταυρό του Χριστού και τις εικόνες των Αγίων μας και έτσι δείχνουμε τον Χριστό και τους Αγίους μας ως υποδείγματα, που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι του κόσμου και να παραβλέψουν τις δικές μας ατέλειες, που πολλές φορές γίνονται αιτία να απομακρύνονται από την Εκκλησία.

Τέλος του συνέστησε να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους πιστούς και απίστους, αμαρτωλούς και δίκαιους εφαρμόζοντας για όλους την προτροπή του Χριστού: «τον ερχόμενον προς με ου μη εκβάλλω έξω»!!!

Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ακολούθησε η Λιτάνευση των ιερών εικόνων στο τέλος της οποίας ο Σεβ. διάβασε «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας» στην μνήμη των οσίων και θεοφόρων Πατέρων ημών, οι οποίοι συνεκρότησαν στην Νίκαια την Ζ’ Οικουμενικήν Σύνοδον!

Μετά την τέλεση των μνημοσύνων ο νεοχειροτονηθείς π. Κωνσταντίνος μοίρασε στους πιστούς το αντίδωρο και ένα αναμνηστικό της χειροτονίας του, αντευχόμενος στους πιστούς καλό υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής.

Παρόντες ήσαν ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ο κ. Στέλιος Φωτόπουλος, βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης.

Διαβάστε ακόμα