Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης

Την Α’ Κυριακή των Νηστειών της Ορθοδοξίας 24 Μαρτίου  εορτάστηκε πανηγυρικά  η εορτή της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κύμης  όπου έλαβε χώρα το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και συνιερουργούντος του εκ του Οικομενικού Πατριαρχείου  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο τους Πανοσ Αρχιμ Αντώνιο Αγγελόπουλο Πρόδρομο Γκέγκε τον Πρωτοπρ Γεώργιο Μπίτσικα εφημέριο ιερού ναού Ταξιαρχών Κύμης τον Πρεσβύτερο Δημήτριο Σκούλικα εφημέριο του ιερού ναού και τον Διάκονο  Στυλιανό Πεταχτή.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νικανδρος ο οποίος αναφέρθηκε με τον θεόπνευστο λόγο του μέσα απο  το περιεχόμενο του απολυτικίου της εορτής Την Άχραντον Εικόνα σου προσκυνούμε αγαθέ.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος αναφέρθηκε εις την Ζ Οικουμενική Σύνοδο και την διατύπωση των δογμάτων αυτής περι των ιερών εικόνων και στο απολυτρωτικό έργο του Θεανθρώπου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ο οποίος επανέφερε την εικόνα του θεού τον άνθρωπο εις το πρωτόκτιστο κάλλος καταλήγοντας στον γνωστό στίχο του Ιωσήφ  Βρυέννιου  Ουκ Αρνησόμεθα σε φίλη Ορθοδοξία.

Μετά το πέρας της θείας ευχαριστίας ακολούθησε  η λιτάνευση των ιερών εικόνων πέριξ του ιερού ναού και το ιερό μνημόσυνο των προμάχων της ορθοδόξου πίστεως.

Την εορτή τίμησαν οι τοπικές αρχές και πλήθος πολλών πιστών απο την Κύμη.

Τους ύμνους επίσης  απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολίτικου Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης κ. Ευάγγελος Στάμου με την  συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών.

Φωτογραφίες Μαρία Βυζανιάρη

Διαβάστε ακόμα