Λαμπρά η Άρτα τίμησε την Πολιούχο της Αγία Θεοδώρα

Άρτα – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Την Πολιούχο της Αγία Θεοδώρα την Βασίλισσα εόρτασε με κάθε λαμπρότητα σήμερα, Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, η πόλη της Άρτας. 

Στον ομώνυμο μνημειακό Ιερό Ναό της, τελέσθηκε Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κυρίλλου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Άρτης κ. Καλλινίκου. 

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, o οποίος ανέλυσε το χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης “Γυναίκα ανδρείαν τίς ευρήσει τιμιωτέρα λίθων πολυτελών εστί η τοιαύτη”. “Η εορταζομένη σήμερα Αγία έρχεται με τον βίο της να αποδείξει, ότι όταν η γυναίκα είναι μορφωμένη προσωπικότητα, όχι απλώς δεν υστερεί σε τίποτα από από τους άνδρες, αλλά είναι δυνατόν να τους ξεπεράσει στην οδό της αρετής και στα έργα της βασιλείας των ουρανών. Η διακήρυξη αυτή ονομάζεται “χριστιανικός φεμινισμός”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Η Αγία υπήρξε ένδοξη μορφή στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, προσωπικότητα χαρισματική, σύζυγος, μητέρα και μοναχή, υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος”. Συνάμα, στάθηκε στα δυο σημεία της ζωής της στον συζυγικό βίο της, αλλά και στον μοναχικό. Την διέκρινε η ταπείνωση, η φιλανθρωπία και η αστείρευτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Κλείνοντας, ευχαρίστησε και εκ μέρους του Μητροπολίτη Πρεβέζης τον οικείο Μητροπολίτη για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη της Άρτας και ευχήθηκε σε όλους η Αγία να χαρίζει υγεία και δύναμη στη ζωή του καθενός ξεχωριστά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Θεοδώρας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως.

Με το πέρας της Λιτανείας, ο οικείος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς, αλλά και όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν στην Πανήγυρη της Πολιούχου και Βασίλισσας της Άρτας.

Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον εορτάζοντα Ιερό Ναό για να συμμετάσχουν τόσο στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όσο και στην Ιερά Λιτάνευση της Προστάτιδος αυτών Αγίας.

Διαβάστε ακόμα