Λαμπρή η Επέτειος έναρξης της Επανάστασης στη Μάνη

Αρεόπολη – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με κάθε λαμπρότητα, σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου, τιμήθηκε η Επέτειος έναρξης της Επανάστασης του 1821, στην Μάνη και συγκεκριμένα στην ιστορική και γραφική Αρεόπολη.

Στην επίσημη Δοξολογία που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Στην ομιλία του ο οικείος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι ενώπιόν μας είναι η ιστορία της πατρίδας μας, αλλά η ιστορία δεν είναι χωρίς περιεχόμενο αόριστη και νεφελώδης. Η ιστορία έχει βαθύτατο περιεχόμενο και στο περιεχόμενό της κρύβει ύψιστες έννοιες. Τις έννοιες ελευθερία, δημοκρατία, θρησκεία, ανδρεία, φιλοπατρία, τη σπάνια και μοναδική λέξη φιλότιμο, αλλά και την μνημοσύνη – μνημόσυνο, και εμείς πάντοτε ευχόμεθα και προσευχόμεθα για τις ψυχές των Ηρώων μας. Σήμερα, ίπτανται οι ψυχές αυτές ανάμεσά μας. Όλες αυτές οι έννοιες συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε πατρώα ευσέβεια και κατέληξε απευθυνόμενος στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ λέγοντας την ευγενική λέξη “ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ”.

Ακολούθως, στην πλατεία “17ης Μαρτίου 1821” πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της Έναρξης της Επανάστασης και εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από την Προέδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κα Νίκη Μαριόλη.

Εν συνεχεία, στην πλατεία “Αθανάτων”, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησε κατάθεση τιμητικών στεφάνων στον ανδριάντα του Μανιάτη οπλαρχηγού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού περατώθηκαν με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του ανδριάντα του Μανιάτη οπλαρχηγού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Παρέστησαν ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης. Παρέστησαν επίσης, o Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» κ. Στίγκας, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Σπανάκης, η Υφυπουργός Τουρισμού κα Ράπτη,  Βουλευτές Λακωνίας, Αθηνών, Πειραιώς και Ζακύνθου, ο Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Χούπης, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντάκος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος κ. Αξιοτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κα Γυπαράκη, εκπρόσωποι κομμάτων του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από αρκετές περιοχές της χώρας και πλήθος κόσμου.

Διαβάστε ακόμα