Μεγάλο σκάνδαλο συγκλονίζει την Εκκλησία της Κύπρου

Η Εκκλησία της Κύπρου επιχειρεί να διευθετήσει «ενδοοικογενειακώς» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που την αφορούν και σχετίζεται με τη δραστηριότητα μοναχών στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο χωριό Φτερικούδι.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορενής, Ησαΐας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το μοναστήρι, αποφάσισε να του βάλει λουκέτο και να παραπέμψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο η οποία συνέρχεται αύριο και εκτός απροόπτου, θα αποσχηματίσει τους δύο μοναχούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε σκανδαλα οικονομικής και σεξουαλικής φύσεως.

Oι καταγγελίες που έγιναν για τα σεξουαλικά για και τις οικονομικές ατασθαλίες στο Μοναστήρι Οσίου Αββακούμ στη Κύπρο αφορούν τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και τον Αρχιμανδρίτη Πορφύριο. 

Τα στοιχεία που καίνε τους δύο κληρικού είναι οι σεξουαλικές συνευρέσεις σε χώρους του μοναστηριού, οι οποίες μάλιστα καταγράφονταν και σε βίντεο από κάμερες που είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι για λόγους ασφαλείας. Αισθάνονταν ότι ελέγχουν πλήρως το περιβάλλον και δεν έκλειναν τις κάμερες, οι οποίες κατέγραφαν τα πάντα.

Όταν οι φήμες που αφορούσαν το τι γινόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες, άρχισαν να μετατρέπονται σε κουτσομπολιό, έγινε αιφνιδιαστική έρευνα από τον οικείο Μητροπολίτη και παραλήφθηκαν τα βίντεο. Όταν οι Μοναχοί αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να διαψεύσουν τα όσα είχαν καταγραφεί ζήτησαν να αποσχηματιστούν.

Ωστόσο τα σκάνδαλα δεν αφορούσαν μόνο τις σεξουαλικές συνευρέσεις αλλά το σύνολο της λειτουργίας της Μονής.

Συχνά συνέβαιναν «θαύματα» με εικόνες να δακρύζουν και να στάζουν μύρο… οδηγώντας χιλιάδες ευκολόπιστους στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν και να το ενισχύσουν οικονομικά, αφήνοντας και τάματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Τα τάματα και οι εισπράξεις στο παγκάρι από τους χιλιάδες ανθρώπους που επισκέπτονταν στο Μοναστήρι αναζητούνται καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δύο μοναχοί είχαν φυλάξει στο κελί τους μεγάλα ποσά σε μετρητά που υπολογίζονται στο €1.000.000, αλλά και χρυσαφικά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με μεγάλα ποσά καταθέσεων ενώ είχαν «επενδύσει» και στην αγορά διαμερισμάτων στον Πειραιά και στη Κύπρο. Τα διαμερίσματα τα χρησιμοποιούσαν οι Μοναχοί για δική τους χρήση.

Η υπόθεση δεν έχει καταγγελθεί στην Αστυνομία και η έρευνα γίνεται εντός της Εκκλησίας.

Τα περί ηθικού και σεξουαλικού σκανδάλου, στη Μονή Οσίου Αββακούμ, επιβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρήστος Ευσταθίου, μιλώντας στον Αντέννα Κύπρου. Επιβεβαίωσε και ότι το θέμα θα τεθεί αύριο ενώπιον της Ιεράς Συνόδου η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση για καθαίρεση των δύο μοναχών.

Η υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι σείει συθέμελα την κυπριακή εκκλησία, και όπως όλα δείχνουν ο ασκός του Αιόλου μόλις άνοιξε.

«Η Ιερά Σύνοδος, καλεί τους πιστούς να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται από ηθικές πτώσεις ανθρώπων, έστω και κληρικών, έχοντας εμπιστοσύνη σε Αυτή και πίστη στον Θεό» είπε χθες ο Αρχιγραμματέας της Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, ανακοινώνοντας την παραπομπή των δύο μοναχών στο 6μελές Συνοδικό Δικαστήριο, που θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν.

Πάντως, όπως γράφτηκε χθες στη Cyprus Times οι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος που καταγγέλθηκαν από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν μάχη μέχρι εσχάτων προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται στα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα που τους καταλογίζονται.

Δικά του τα €800.000

Πηγή που μίλησε στο protothema.gr, ανέφερε πως το χρηματοκιβώτιο με τις €807.000, είναι προσωπική περιουσία του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου και δεν ανήκουν στη Μονή. Για τον λόγο αυτό ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματα που έχουν κατασχεθεί. Στο ερώτημα, πως απέκτησε ένας μοναχός €807.000 σε μετρητά, η πηγή υποστήριξε ότι του τα έδωσαν δύο δωρητές και κάποια άλλα άτομα με στόχο να χτιστούν εγκαταστάσεις για να διαμένουν οι μοναχοί. Ο ίδιος ισχυρισμός είχε διατυπωθεί και για το διαμέρισμα που έχει στη κατοχή του στον Πειραιά, ο Ηγούμενος Νεκτάριος. Η πλευρά του υποστηρίζει ότι, του το χάρισε ένας φίλος γιατί τον αγαπούσε πολύ!

Το αξιοσημείωτο είναι πως πολλές εισφορές για το Μοναστήρι πηγαίναν σε λογαριασμούς που διατηρούσε ο ίδιος ο Νεκτάριος με το κοσμικό του όνομα.

«Πήρε €450.000 ο Μητροπολίτης Ησαΐας»

Έγκυρες πληροφορίες του Protothema.gr, αναφέρουν πως στις επιστολές που επιδόθηκαν στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, διατυπώνεται καταγγελία κατά του Μητροπολίτη Ταμασού, για απόσπαση μεγάλου χρηματικού ποσού από τη Μονή Οσίου Αββακούμ με εκβιασμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει πέρυσι την προεκλογική του εκστρατεία για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Ισχυρίζονται πως μοναχοί μετέφεραν τμηματικά στη Μητρόπολη Ταμασού, μέσα σε φακέλους και πλαστικές τσάντες διάφορα χρηματικά ποσά, που ανέρχονται συνολικά στις €450.000. Τα χρήματα, όπως ισχυρίζονται, τα έδιναν στον ίδιο τον Μητροπολίτη και κατέχουν στοιχεία που μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Τον πλέναμε τον σταυρό

Στις ίδιες επιστολές απορρίπτονται και οι καταγγελίες της εξαπάτησης των πιστών με μηχανισμό για τον εμποτισμό Σταυρού με μύρο, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι από μόνος του ευωδιάζει. Όπως υποστηρίζουν, για λόγους υγιεινής και ιδιαιτέρως για προστασία από τον κορωνοϊό, ο σταυρός τύγχανε απολύμανσης με οινόπνευμα και κάποτε έβαζαν και λίγο μύρο, αλλά δεν έλεγαν ότι αναβλύζει μύρο από μόνος του και ότι αυτό αποτελεί θαύμα.

Από την άλλη, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν μαρτυρίες, ότι ο Ηγούμενος Νεκτάριος προσέγγιζε διάφορους πιστούς για να δηλώνουν ότι έχουν βιώσει θαύματα και έχουν δει εικόνες να δακρύζουν και σταυρούς να αναβλύζουν μύρο. Επίσης άλλοι ισχυρίζονταν ότι θεραπεύτηκαν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ή κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί, παρά το ότι οι γιατροί το απέκλειαν. Όλες αυτές τις «μαρτυρίες» τις οπτικογραφούσαν και τις αναρτούσαν στο διαδίκτυο.

Στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο παραπέμφθηκαν οι δύο μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, μετά την άρνηση τους να παραστούν σήμερα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, για να δώσουν απαντήσεις για τα υπό διερεύνηση οικονομικά και ηθικά σκάνδαλα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιγραμματέας Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η Σύνοδος συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία και ενώπιον της τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των Αρχιμανδριτών Νεκταρίου Γεωργίου και του Πορφυρίου Ττόουλου, που ζητούσαν καθαίρεση για κανονικά παραπτώματα που είχαν υποπέσει.

Επίσης, όπως ανέφερε, ενώπιον της Συνόδου τέθηκε και επιστολή δικηγόρου τους στην οποία αναφέρεται ότι είχαν πιεστεί για να υπογράψουν τις αιτήσεις. Τα μέλη της Συνόδου, όπως σημείωσε, ενημερώθηκαν από τον Μητροπολίτη Ταμασού για τα συμβάντα που τον οδήγησαν στην επιβολή της αργίας των δύο και στο κλείσιμο της Μονής.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να τους καλέσει τηλεφωνικώς για να παρουσιαστούν ενώπιον της ωστόσο, όπως σημείωσε, οι δύο αρνήθηκαν. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η παραπομπή τους ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Ο Αρχιγραμματεύς ανέφερε ότι η Εκκλησία και στο παρελθόν γνώρισε πολλά τέτοια σκάνδαλα σημειώνοντας ότι πλήττεται το ποιμαντικό της έργο, λόγω του σκανδαλισμού των πιστών.

Πηγή: protothema.gr & Cyprustimes.com

 

Διαβάστε ακόμα