Ο εορτασμός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην Άνω Βάθεια Ερέτριας

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, λόγω της συμπτώσεως του Ψυχοσαββάτου την επομένη, εορτάσθηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη των αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Κατ’ αυτή την ημέρα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος μετέβη στο Ιερό Εξωκκλήσιο των αγίων Μελίτωνος, ενός εκ των Τεσσαράκοντα μαρτύρων και Αστερίου στην Άνω Βάθεια, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία.

Συλλειτουργοί του Θεοφιλεστάτου ήταν ο αρχιμ. Νικόλαος Πριμηκύριος-ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος και ο διάκ. Χρήστος Ραμαντανάκης, ενώ συνευχόμενοι παρέστησαν οι διάκ. Αστέριος Αποστόλου εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Ζήσης-Ιωάννης Φουρμούζης. Μεταξύ δε των εκκλησιασθέντων πιστών παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ερετρίας κ. Νικόλαος Γουρνής.

Στο κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος, αφού περιέγραψε το μαρτύριο των αγίων, ανέφερε με έμφαση ότι η καταγωγή τους ήταν διαφορετική, του καθενός, αλλά, πιστοί στα λόγια του Αποστόλου Παύλου: « Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. 13,14),  πολιτεύθηκαν και οι τεσσαράκοντα εν Χριστώ και το κοινό μαρτύριο τους οδήγησε στην ίδια Πατρίδα, την ουράνια.

Πριν την απόλυση της Θειάς Λειτουργίας, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Μαραθώνος κυρού Μελίτωνος (+2016).

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης, Μιχαήλ Βαλλιανάτος

Διαβάστε ακόμα