Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αμβέρσα

Την ετήσια πανήγυρή της εόρτασε η ιστορική και μεγαλώνυμος ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμβέρσης την Κυριακή 24 και Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024.

Το απόγευμα της Κυριακής εψάλει ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου με την συμμετοχή ιερέων της Μητροπόλεως.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ευχήθηκε στο εκκλησίασμα την χάρη και ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου δια της οποίας ξεκίνησε το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων, ευχαρίστησε τους ιερείς και τους επιτρόπους για την διακονία τους, και ανακοίνωσε ότι το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου για το επόμενο έτος 2025 θα αφιερωθεί στην ιστορική ενορία της Αμβέρσης, την πρώτη ενορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί βελγικού εδάφους, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 125 ετών από την ίδρυσή της.

Ακολούθησε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο κατά την οποία η νεοσύστατη χορωδία της Ελληνικής Κοινότητας Αμβέρσης, υπό την διεύθυνση της μουσικού κυρίας Ευτέρπης Κατσαμάτσα, απέδωσε ύμνους της εορτής του Ευαγγελισμού, ερμήνευσε μουσικά κομμάτια αφιερωμένα στην επέτειο της ενάρξεως της ελληνικής επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821, και ολοκλήρωσε με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, ο οποίος κατά το κήρυγμα αναφέρθηκε στην ανάγκη της καλής διαχείρισης της ελευθερίας που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, η οποία οδήγησε την Θεοτόκο στην αποδοχή του θείου θελήματος και την συμμετοχή της στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, και την αναγκαιότητα αυτής από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία της ιεράς εικόνος του Ευαγγελισμού, πέριξ του Ναού, ενώ το απόγευμα τελέστηκε μεθέορτος Εσπερινός και κτητορικό μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ιερείς και ευεργέτες της υπεραιωνόβιας ενορίας της Αμβέρσης.

Το αναλόγιο της ενορίας κατά την πανήγυρη διακόνησαν, πέραν του Πρωτοψάλτου αυτής κυρίου Παντελεήμονος Λεβάκου, φιλοξενούμενοι ιεροψάλτες άλλων ενοριών του Βελγίου και της Ολλανδίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα