Οι λίγοι κάνουν την διαφορά!

Του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου Θεολόγου – Κοινωνιολόγου

Ιστορεί αύριο το συναξάρι της Εκκλησίας την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Βρίσκουμε την Παναγία μας στον Ναό νεαρή κοπέλα ως άριστη αγωνίστρια της αρετής, της εγκράτειας, της υπακοής. Την ανταμώνει εκεί και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Το μήνυμα που μεταφέρει είναι σαφέστατο, θεόσταλτο και σωστικό, με ότι αυτό θα συνεπάγετο για τον χωρόχρονό Της. Το “ναι” που ξεστόμισε οριοθετεί την απαρχή της πανανθρώπινης σωτηρίας.

            Αφιερωμένη,  από τους ίδιους  αγίους γονείς Της η Θεόπαιδα Μαριάμ  στον Ναό ζούσε   με απλότητα,  με  ταπείνωση, με προσευχή.  Γι’ αυτό  και  έγινε  το δοχείο που γέμισε  θεία  χάρη,  αφού τα κριτήρια, τα μέτρα  και τα σταθμά,  του Θεού είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά μας.  Η συγκατάβασή Της   ήταν  η απαρχή   για δική μας απελευθέρωση  από δεσμά που μας  κληροδότησαν  οι πρωτόπλαστοι  Αδάμ  και Εύα. 

     Η ημέρα αυτή έχει για τον ελληνισμό την δική της αναφορά για διδαχή και σοβαρότητα για προβληματισμό. Θυμόμαστε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των προγόνων μας, προκειμένου να αποτινάξουν σκλαβιά ψυχών και σωμάτων που είχε διάρκεια τεσσάρων αιώνων και τίμημα βαρύ. Η θέληση για να ζήσουν στον τόπο τους άνετα και δημιουργικά μετατράπηκε σε μάχες και θυσίες που μόνο ο Έλληνας ξέρει να δίνει διαχρονικά  και έτσι να νικά.

              Η εθνικοθρησκευτική αυτή γιορτή εκπέμπει μήνυμα που είναι πάντα επίκαιρο και χρήσιμο. Η ελευθερία ως αγαθό δεν κατακτάται με μεγαλοστομίες, αλλά με έργα. Οι επαναστάσεις δεν απαιτούν ποσότητα, αλλά ποιότητα ανθρώπων. Ξεκινούν από λίγους και τολμηρούς, ωφελούν όμως πολλούς και διαφόρους. Οι λίγοι παντού και πάντα κάνουν την διαφορά! Η απόλαυση και η διατήρηση της ελευθερίας αποζητούν θέληση, αποφασιστικότητα, επαγρύπνηση, Ας τα καλλιεργήσουμε -ατομικά ή συλλογικά- για να τα ενεργοποιήσουμε δυναμικά όταν και εάν το απαιτήσουν οι συγκυρίες.

                Ας προσέξουμε, τέλος, και τον ιό του υπερευσεβισμού και της πατριδοκαπηλείας. Γέμισε η Εκκλησία μας και χόρτασε η Ελλάδα μας από τέτοια συμπτώματα, που μόνο διχόνοια φέρνουν και έπαρση σπέρνουν. Ο θερισμός ενός ιδιότυπου “εμφυλίου” πολέμου είναι τόσο ορατός, όσο και επιζήμιος. Ο Θεός γνωρίζει άριστα την ψυχή μας και η χώρα μας καλά την καρδιά μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ! 

Διαβάστε ακόμα