Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα

Την Τετάρτη 27/3 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας τέλεσε την ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στις Αχαρνές, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Χρύσανθο Αλισάφη και τον διάκονο του π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Στο Κοινωνικό ο Σεβ. με αφορμή τον στίχο από ένα τροπάριο των εσπερίων, που αναφέρεται στους μάρτυρες, οι οποίοι με την θυσία τους κέρδισαν τον Παράδεισο: «και νυν του ξύλου της ζωής απολαύετε», εξήγησε τη σημασία και την ύπαρξη των δύο ξύλων (δένδρων) στον κήπο της Εδέμ, του ξύλου (δένδρου) της «γνώσεως του καλού και του κακού» την βρώση των καρπών του οποίου ο Θεός απηγόρευσε για να μη κυριαρχήσει στην δημιουργία Του ο θάνατος και του ξύλου (δένδρου) της ζωής την προσέγγιση του οποίου απέκλεισε από τους ανθρώπους, αφού απέτυχαν να ασκηθούν για την γεύση των καρπών του πρώτου.

Το ξύλο της ζωής, όμως, είναι ο Χριστός το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, που σαρκώθηκε για την δικιά μας σωτηρία και προσφέρει στα μέλη της Εκκλησίας Του προς βρώση το Σώμα και το Αίμα Του «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Στο τέλος μετά το μοίρασμα του αντιδώρου ευχήθηκε στους πιστούς υγεία και καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής.

Διαβάστε ακόμα