Στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης η Υπουργός Πολιτισμού

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.                                                                                                   

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε την κ. Υπουργό στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, την οποία καλωσόρισε παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινού.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ευγένιος, συζήτησε μαζί της διάφορα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητός της και ιδιαίτερα για την ανακαίνιση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, του εμβληματικού και ιστορικού αυτού μνημείου της πόλης μας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της αποκατάστασης των ζημιών που έχει υποστεί από τον χρόνο και τους σεισμούς των τελευταίων ετών. 

Στο τέλος της συνάντησης εντός του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος δώρισε στην κ. Υπουργό ως αναμνηστικό δώρο το έμβλημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης καθώς και κάποιες ενδιαφέρουσες εκκλησιαστικές εκδόσεις μεταξύ αυτών και τον αφιερωματικό τόμο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό Μηνά.  

Μετά τη συνάντηση στο κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ακολούθησε αυτοψία στους χώρους του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού ώστε να σχηματιστεί ακριβής εικόνα των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό μνημείο, στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη – αυτοψία της κ. Μενδώνη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ένα Ναό που αποτελεί κέντρο της καθημερινής αναστροφής και της προσευχητικής αναφοράς όλων των Καστρινών, όλων των Κρητικών, τονίζοντας την σπουδαιότητα του κτηρίου ως αρχιτεκτονικό κόσμημα και μνημείο πνευματικής ελευθερίας το οποίο οφείλουμε να ανακαινίσουμε για να το παραδώσουμε στις γενεές που θα έρθουν. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ευγένιος, επαίνεσε την καλή διάθεση και την πρόθεση της κ. Υπουργού, αλλά και την καλή συνεργασία που η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει με τους φορείς του τόπου μας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης των ζημιών του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά  με 5 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, έργο που μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα μέσω του Δήμου Ηρακλείου καθώς υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη του ΕΜΠ.

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να στερεωθεί ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι αρωγός σε αυτό το έργο που δεν πρέπει, όπως είπε, να καθυστερήσει.

Στις δηλώσεις της η κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός της προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη πριν από δυόμιση περίπου χρόνια και την οποία χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού με τη συμμετοχή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τόνισε επίσης, ότι το έργο είναι ώριμο να δημοπρατηθεί ώστε το σημαντικό μνημείο να αποδοθεί πλήρως αποκατεστημένο.

Η κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά και το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ» στους χώρους των  οποίων ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ευγένιο.

Διαβάστε ακόμα