Θυρανοίξια μετά την ανακαίνιση στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ι. Μ. Φωκίδος

Μετά την παρέλευση 6 ετών, ήχησαν και πάλι χαρμόσυνα οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, ο οποίος παρέμεινε κλειστός για τις εργασίες ανακαινίσεώς του, καθώς και για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του διακεκριμένου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και θεμελιώθηκε 24 Μαρτίου το 1859 επί των λειψάνων παλαιοχριστιανικής βασιλικής, από τον Επίσκοπο Φωκίδος κυρό Δαυίδ. Έπειτα από 165 χρόνια και συγκεκριμένα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού σε κλίμα χαράς και ευφροσύνης.

Στην τελετή, το παρόν έδωσαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες του Νομού Φωκίδος, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, όπου και το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Τιμητική παρουσία για το μεγάλο γεγονός της Εκκλησίας της Φωκίδος, ήταν αυτή του Ελογιμοτάτου κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

Εκ μέρους του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησε ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού, καθώς και όλους αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν, ώστε να τεθεί και πάλι ο Ναός στη λατρεία του Θεού.

Μετά το πέρας της τελετής των θυρανοιξίων, τελέστηκε πανηγυρικά ο Εσπερινός της εορτής της Ορθοδοξίας.

Ο περικαλλής αυτός Ναός, ένα θαυμάσιο κτίριο που είχε απωλέσει σημαντικό μέρος από τη λαμπρότητα και το μεγαλείο του εξαιτίας των σεισμών και της φθοράς του χρόνου, σήμερα παραδίδεται ανακαινισμένος και λαμπρός προς δόξαν του Τριαδικού Θεού μας και της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Ιερός Ναός αυτός, είναι Ναός ιδιαίτερα ηγιασμένος, διότι εδώ λειτούργησε και ομίλησε ο σύγχρονος άγιος της Εκκλησίας μας, Μητροπολίτης Νεκτάριος Πενταπόλεως ο θαυματουργός.

Επίσης ο Ναός αυτός τελεί υπό την προστασία της Κυρίας Θεοτόκου που προστατεύει την πόλη της Αμφίσσης, αλλά και ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα της Φωκίδος. Τούτο καταδεικνύεται εκ του θαύματος που έλαβε χώρα στις 25 Απριλίου 1941 ημέρα Παρασκευή, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, όταν ιταλικά αεροπλάνα έριξαν 3 βόμβες για να καταστρέψουν την πόλη της Άμφισσας αλλά και τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό αυτής και όμως καμία από τις 3 βόμβες με παρέμβαση της Θεοτόκου δεν εξερράγη. Η πόλη και ο Ναός εσώθηκαν χάρη στην Παναγιά μας.

Διαβάστε ακόμα