Υποδοχή Τιμίας Κάρας Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Μητρόπολη Καρυστίας

Λαμπρός ο εορτασμός της Δεσποτικής και Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην ενορία Περιβολίων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας & Σκύρου.

Με ξεχωριστή ευλογία πανηγύρισε εφέτος την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο ομώνυμος Ιερός Ναός της ενορίας Περιβολίων Αχλαδερής, καθώς υποδέχθηκε για πρώτη φορά, με επισημότητα και τις δέουσες τιμές, την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία φυλάσσεται στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και την οποία προσκόμισε ιδίαις χερσί ο ιερολογιώτατος π. Αστέριος Αποστόλου, Διάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την Τιμία Κάρα υπεδέχθη ο πανοσιολογιώτατος π. Νικόδημος Πόγκας, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο έλαβαν μέρος ο πανοσιολογιώτατος π. Νικόδημος Τσιμόγιαννης, Ιεροκήρυκας και Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πρόδρομος Γκέγκες, ο αιδεσιμολογιώτατος π. Παναγιώτης Καρακίτσος, Εφημέριος του πανηγυρίζοντος ιερού ναού, και ο ιερολογιώτατος π. Αστέριος Αποστόλου, Διάκονος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του κου Ιωάννη Γανωτή, ιεροψάλτου της γειτνιάζουσας ενορίας Νεοχωρίου.

Τον θείο λόγο σχετικά με το χαρμόσυνο μήνυμα της ενσάρκωσης του Υιού και Λόγου του Θεού κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος π. Νικόδημος Τσιμόγιαννης.

Ολοκληρωθείσης της ακολουθίας της αρτοκλασίας, έλαβε χώρα η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου συνοδεία γυναικών με παραδοσιακές φορεσιές, του φιλαρμονικού αγήματος «Αρμονία» εξ Αθηνών και υπό την αδιάλειπτη παρουσία περιπολικού οχήματος του Αστυνομικού Τμήματος Αλιβερίου.

Προ της απολύσεως, ο Πρωτοσύγκελος π. Νικόδημος Πόγκας, στην προσλαλιά του, μετέφερε μεταξύ άλλων τις εγκάρδιες ευχαριστίες και τις πατερικές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ενώ ακολούθως ευχαρίστησε και τον Διάκονο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη μεταφορά της Τιμίας Κάρας στην ενορία Περιβολίων.

Τελετάρχης είχε ορισθεί ο κος Αναστάσιος Ρέτσας, Αναγνώστης και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Περιβολίων, ο οποίος ευχαρίστησε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, εν πρώτοις, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, καθώς δια της αδείας και των ευχών του παρελήφθη η Τιμία Κάρα, τον Πρωτοσύγκελο και όλους τους παρευρισκόμενους ιερείς για την λαμπρή τελετουργία, τον Δήμο Κύμης- Αλιβερίου και κάθε εκπρόσωπό του για τη συνδρομή τους τόσο στη διοργάνωση όσο και στην επιτυχή έκβαση της πανηγύρεως και τους ευσεβείς προσκυνητές για την παρουσία τους, πραγματοποιώντας δε ιδιαίτερη μνεία και χαιρετισμό στο πρόσωπο των επίσημων προσκεκλημένων της πανηγύρεως.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν η Βουλεύτρια Ευβοίας κα Αικατερίνη Καζάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Αναστάσιος Βελισσαρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και ιατρός κος Γεώργιος Ζέρβας, ο Αντιδήμαρχος Αυλωναρίου κος Γεώργιος Παπουτσής, ο Αντιδήμαρχος Κύμης κος Αργύριος Πάφρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Κοινωνικής Μέριμνας κα Σοφία Κόλλια – Βότση, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Καθαριότητας κος Νικόλαος Μαστροκώστας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΚΕΠ και Λαϊκών Αγορών κος Γεώργιος Κότσαρης, ο Πρόεδρος του Πυργίου κος Δημήτριος Γιαννακός, ο Πρόεδρος Τουριστικών Καταλυμάτων Ευβοίας και Βοιωτίας κος Σιλβέστρος Αλάμπεης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων κα Αθανασία Χονδρονικόλα, η εκπρόσωπος της ΟΠΣΕ κα Μαρία Σαμαρά – Μπότη, ο Πρόεδρος του τοπικού παρατήματος Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κος Γεώργιος Τζάνης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κύμης κος Παναγιώτης Πολύχρονος, η Ομάδα Διάσωσης Ευβοίας-S.A.R. 312, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Οργανισμού International Action Art κα Σταματούλα Λεβέντη και πλήθος πιστών.

Έτι περαιτέρω, την επομένη το πρωί, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, καθώς επίσης και η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, προεξάρχοντος του πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Καπενή, συλλειτουργούντος μετά του αιδεσιμολογιωτάτου π. Παναγιώτη Καρακίτσου, Εφημερίου του πανηγυρίζοντος ιερού ναού.

Ακολούθως, παρουσία και των μαθητών του Σχολείου Μανδρακίου εψάλη η επιμνημόσυνος δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον κο Αναστάσιο Χρ. Ρέτσα, εκπρόσωπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τον κο Παναγιώτη Κάργα, Πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδερής, και τον

κο Ιωάννη Αποστολόπουλο, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβολίων «Το Όραμα».

Στο αναλόγιο έψαλλαν οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτριος Ρέτσας.

Ο ναός παρέμεινε ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το απόγευμα τελέστηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός, Ιερά Παράκληση και αποχώρηση της Τιμίας Κάρας προεξάρχοντος του αιδεσιμολογιωτάτου π. Γεωργίου Γιαννούλη, Εφημερίου ενορίας Αγίου Λουκά, με τη συμμετοχή του αιδεσιμολογιωτάτου π. Αναστασίου Γανωτή, Εφημερίου ενορίας Νεοχωρίου, του αιδεσιμοτάτου π. Ιωάννου Αντωνίου, Εφημερίου ενορίας Οξυλίθου, και του ιερολογιωτάτου π. Αστερίου Αποστόλου, Διακόνου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τέλος, παρετέθη εόρτιο γεύμα με κυρίαρχο το εθιμοτυπικό φαγητό της ημέρας, τον μπακαλιάρο, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβολίων «Το Όραμα» στην αίθουσά του.

Φωτογραφίες: Ματίνα Ρέτσα, Σταματούλα Λεβέντη

Διαβάστε ακόμα