Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής

Την Δ’ Κυριακή των Νηστειών, 14η Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συνοδευόμενος από τον κυριάρχη Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο, επεσκέφθη, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιοχώρας Χαλκιδικής.

Να σημειωθεί ότι ο άγιος Ναυπάκτου ήταν παρών στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου από το Σάββατο 13η Απριλίου 2024 το απόγευμα, καθότι προσεκλήθη από τον οικείο Ιεράρχη και ωμίλησε καταπληκτικά στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιόχωρας (Ζερβοχωρίων), μέσα σε ένα πολυπληθές και δυναμικό ακροατήριο, με θέμα: “Η οικογένεια στη σύγχρονη εποχή”, αναλύοντας όλες τις πτυχές του θέματος με θεολογική ενάργεια και παρρησία.

Τους Σεβασμιωτάτους πλαισίωσαν οι Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, Γεν. Αρχ. Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, π. Νήφων Καζάνας, π. Παΐσιος Σουλτανικάς, π. Θεόκλητος Παρδάλης, ο εκλεκτός Εφημέριος της Ενορίας Αιδ. Πρωτ. π. Χαράλαμπος Κωστόπουλος και οι Διάκονοι π. Νικόλαος Τσεπίσης και π. Δημήτριος Κουρλετάκης.

Ο Λαός του Θεού κατέκλυσε τον ευμεγέθη και πολύ φροντισμένο Ιερό Ναό του Τροπαιοφόρου Μεγαλομάρτυρος, με επικεφαλής τον τ. Υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον Δήμαρχο Πολυγύρου κ. Γεώργιο Εμμανουήλ, την Πρόεδρο της Παλαιοχώρας κα Ελένη Μαλανδρή, τον Αντιδήμαρχο και εκλεκτό Παιδαγωγό κ. Ευάγγελο Αρβανίτη, την Πρόεδρο Συλλόγου Γυναικών Παλαιοχώρας κα Μαγδαληνή Λειβαδιώτου, κ.α.

Ο λόγιος Ιεράρχης στο κήρυγμά του, αναλύοντας την Ευαγγελική Περικοπή της Δ’ Κυριακής Νηστειών (Μαρκ. θ’ 17-31), ανεφέρθη στο πρόσωπο του διαβόλου, τον οποίο ο Κύριος εξέβαλε από τον δαιμονιζόμενο της Περικοπής, κατόπιν θερμοτάτης παρακλήσεως του πονεμένου πατέρα του.

Ο έμπειρος ομιλητής παρετήρησε ότι και σήμερα ακόμα πολλοί δεν τολμούν να ομιλήσουν για το πρόσωπο του διαβόλου. Ότι δηλαδή είναι ένα προσωπικό ον, παράσιτο που περιπαίζει και εμπαίζει την αγαθή και απλή σύνολη δημιουργία του Θεού και ιδίως πειράζει τον άνθρωπο. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού ενανθρώπησε, δηλαδή περιεβλήθη και ανθρώπινη σάρκα, για ένα και μοναδικό σκοπό: «…ίνα καταργήση τον το κράτος έχοντα του θανάτου τούτ’ έστι τον διάβολον», μ’ άλλα λόγια, «για να καταργήσει και να καταστήσει ανίσχυρο εκείνον, που είχε τη δύναμη και το κράτος του θανάτου, δηλαδή τον διάβολο» (Εβρ. 2,14).

Και κατέληξε γλαφυρότατα ο κ. Ιερόθεος λέγοντας: «Η Εκκλησία κατά την Δ’ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή στην καρδιά της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ζητάει από τα παιδιά της να μάθουν να πολεμούν τον διάβολο και τα έργα του. Όπλα και δύναμη τεράστια εναντίον του διαβόλου προσφέρουν στον οδίτη της Μ. Τεσσαρακοστής η προσευχή προς τον Κύριο, η μονολόγιστη της Εκκλησίας ευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ ελεήσόν με τον αμαρτωλό” και φυσικά η νηστεία, όπως και ο Χριστός μας το τόνισε: “…τούτο το γένος εν ουδενί δύναται εξελθείν ει μη εν προσευχή και νηστεία”, δηλαδή, “…αυτό το είδος του δαιμονίου δεν βγαίνει με τίποτα άλλο παρά με προσευχή συνοδευόμενη και με νηστεία” (Μαρκ. θ’ 29). Αυτά τα όπλα λογαριάζει ο αντίδικος του ανθρώπου διάβολος και με αυτά τα όπλα γκρεμίζεται ως αδύναμο και ανίσχυρο δημιούργημα».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού ευχαρίστησε από καρδιάς για την τιμή που του έκανε ο άγιος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος τόσο κατά τη χθεσινή διάλεξή του, όσο και για τη σημερινή Ευχαριστιακή ευλογία που παρείχε στο ποίμνιό του και του ευχήθηκε να ζήσει έτη πολλά, με υγεία αμφιλαφή, για να προσφέρει περισσότερο πνευματικό αμητό στο γεώργιο της Εκκλησίας του Χριστού.


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα