Χαρμολύπη στην Αγία Mαρίνα η 10η Απριλίου 2024

Μέρα χαράς και λύπης ήταν η Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, για την εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Κάθε 10η Μαΐου θυμόμαστε την έξοδο από τη ζωή του ποιμενάρχη μας, αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, η οποία συνέβη το 1998. Παράλληλα θυμόμαστε και το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ της Ρωσίας, το οποίο συνέβει την ίδια μέρα το 2010. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε η πολιτειακή, πολιτική, και στρατιωτική ηγεσία της Πολωνίας. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο και αγαπητός στην κοινότητά μας ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Χαϊνούφκα Μύρων, αντιστράτηγος του πολωνικού στρατού. Στην μνήμη του, έχει στηθεί στο ναό μας αναθηματική πλάκα εντός του παρεκκλησίου της Παναγίας Οστρομπράμσκα.  

Στην προηγιασμένη θεία Λειτουργία το απόγευμα της ημέρας, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο πρωθιερέα Ιωάννη Μεταξά κατά την οποία μνημονεύθηκαν οι ανωτέρω και ο αρχιεπίσκοπος βορείου και νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, ο οποίος εκοιμήθη το 2005, ίδια μέρα.

Το μεσημέρι της αυτής, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού μας, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, με τον επίσκοπο Βερενίκης Χρυσόστομο μετέβησαν στο Α΄κοιμητήριο και τέλεσαν τρισάγιο προ του τάφου του μακαριστού πρωθιεράρχου κυρού Σεραφείμ. Προηγουμένως ο π. Σεραφείμ είχε συνοδεύσει τον επίσκοπο Βερενίκης σε συνάντηση του με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β.

Στη φετινή χρονιά, αυτή την ημέρα, είχαμε τη χαρά να πληροφορηθούμε ότι ο φίλος της κοινότητάς μας υπουργός Εσωτερικών της Πολωνικής Δημοκρατίας Θωμάς Szymanski, ο οποίος πολλές φορές έφθασε επισκέπτης στο ναό μας, διόρισε τον σύμβουλο του Πατρίκιο Panasiouk, ως υπεύθυνο της κυβέρνησης για τις σχέσεις της με την ορθόδοξη εκκλησία της Πολωνίας.

Ο Πατρίκιος, είναι ο πρώτος νέος εκ της Πολωνίας, ο οποίος έμαθε ελληνικά και σπούδασε θεολογία, με φροντίδα και μέριμνα της εκκλησιαστικής μας κοινότητας. Αφού ολοκλήρωσε τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές, πλέον υπηρετεί την πατρίδα του ως ανώτερο στέλεχος σε κυβερνητικές θέσεις. Μέχρι σήμερα έχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργού εθνικής αμύνης, καθώς και στέλεχος στο γραφείο του πρωθυπουργού της Πολωνίας. Προεδρεύει της μη κυβερνητικής οργάνωσης Hagia Marina, η οποία δραστηριοποιείται σε έργα πολιτισμού και φιλανθρωπίας στην Πολωνία και αλλού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα εργάστηκε στην πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας και στο υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδος. 

Την δεύτερη Κυριακή των νηστειών, ο Πατρίκιος Panasiouk, με ακόμα δύο ορθοδόξους νέους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτικής, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, με την παρουσία και του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού μας, αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου, συνάντησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και ο Πατρίκιος ζήτησε την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας, για την υπηρεσία του ως συμβούλου του Υπ.Εσ. της Πολωνίας.  

Διαβάστε ακόμα