Δ΄ Χαιρετισμοί στον Ι. Ναό Παμ. Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής

Την Παρασκευή 12η Απριλίου 2024 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, μαζί με τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση, επεσκέφθη την Ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου, στον οποίο Προϊσταμενος είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς και Εφημέριος ο Παν. Αρχιμ. π. Σπυρίδων Τόψης και ετέλεσε την Δ´ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας μας.

Ο αρχοντικός Λαός του Παλαιοχωρίου κατέκλυσε τον πολύ φροντισμένο Ιερό Ναό των Ασωμάτων, με επικεφαλής τον ευλαβέστατο Αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Αυγερινό και τον ευσεβή Πρόεδρο της Κοινότητος κ. Γρηγόριο Κατσιρμά.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπός μας, παίρνοντας αφορμή από την καταστόλιστη εικόνα της Παναγίας μας μπρος από την οποία απηύθυνε ο ίδιος το Χαίρε στη Παντάνασσα, απήντησε στο ρητορικό – θεολογικό ερώτημα γιατί μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Εκκλησία μας απευθύνει χαιρετισμό στη Θεοτόκο με αφορμή τον Ευαγγελισμό Της και τα λοιπά ιστορικά στοιχεία της Γεννήσεως του Κυρίου μας. Ο ομιλητής δείχνοντας την υπέροχη εικόνα της Ενορίας, παρετήρησε ότι ενώ στο κέντρο είναι ιστορημένη η εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγιάς, γύρω από αυτήν είναι ζωγραφισμένοι οι 24 Οίκοι του Ακαθίστου, με ακροστοιχίδα το αλφάβητο, από το Α δηλαδή ώς το Ω. Από το “Άγγελος Πρωτοστάτης…”, μέχρι το “Ώ Πανύμνητε Μήτερ…”.

Η Ορθοδοξία, ερμήνευσε ο Δεσπότης μας, μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή υποκλίνεται στη Παναγία μας και ερμηνεύει το μοναδικό ιστορικό γεγονός της Θεοενσαρκώσεως, δηλαδή τη φιλοξενία στη Μήτρα της Κεχαριτωμένης του Υιού και Λόγου του Θεού και τον δανεισμό και ανθρώπινης σάρκας από την Παναγία στον Χριστό μας. Το πράττει δε αυτό, για να εννοήσει καλά ο Λαός του Θεού ότι Εκείνος που παραδίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη στους Ιουδαίους και στον Πιλάτο, ότι Αυτός που ανεβαίνει εκούσια στον Σταυρό τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μέγα Σάββατο κατέρχεται στον Τάφο και την Κυριακή της Αναστάσεως με Δόξα απολαμβάνει το Φως της Λαμπρής, είναι ο Ίδιος που όπως είπαμε φιλοξενείται στη γαστέρα της Πλατυτέρας των Ουρανών, ο Ίδιος που Δοξολογούν οι Άγγελοι της Γέννησης, Αυτόν που προσκυνούν οι Μάγοι και οι Ποιμένες, Αυτόν που η Οικουμένη ως Επιτάφιο περιφέρει τη Μεγάλη Παρασκευή και Δοξολογεί ως Νικητή Αναστάντα την Κυριακή της Αναστάσεως! 

Την Κυρία Θεοτόκο, λοιπόν, ανυμνώντας κατά την Ακολουθία των Χαιρετισμών, τον Τόκο Της προσκυνούμε, αναμένοντας να ζήσουμε δοξολογικά και την ένδοξό Του Ανάσταση!

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα