Ευχαριστήριο τραγούδι – Ικετήριο ποιήμα

Του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου, Θεολόγου-Κοινωνιολόγου

Δεν είναι τυχαίο  το γεγονός ότι μέσα  στην Μεγάλη   Τεσσαρακοστή   πάντα υπάρχει η  εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως  και στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου  υπάρχει επίσης πάντα η εορτή  της Μεταμόρφωσης  του  Σωτήρος.   Όσο  και αν άλλοι είναι  οι λόγοι   ύπαρξης και πανηγυρισμού  των συγκεκριμένων  γεγονότων,   κρύβουν και μια σημειολογία : Δεν μπορούμε να  δούμε τον Χριστό χωρίς την Παναγία  και την Παναγία  χωριστά  απ’ Εκείνον. Ό,τι και όποτε  ξεχωρίσουμε  ή  απομονώσουμε   θα αποβεί σε  αίρεση, σε  πλάνη, σε αταξία. 

Για τον  λόγο αυτό  και για μια ακόμη φορά  Της ψέλνουμε   ευχαριστήριο τραγούδι και  Της απαγγέλουμε ικετήριο ποιήμα, τον Ακάθιστο  Ύμνο, το  εξαίσιο  εκείνο έργο των 24 οίκων. Πέρα  των ιστορικών του  χαρακτηριστικών  (πού, πότε  και γιατί  συγγράφηκε)  είναι επίκαιρο  και διαχρονικό   ευχαριστήριο  ποιήμα προς  την  Υπερμάχο   Στρατηγό Παναγία. Στους προ τιμή Της χαιρετισμούς ακούμε τους ιερούς ύμνους να προσφέρουν δοξολογία,   να επιστρατεύουν επιχειρήματα, να υποβάλουν αιτήματα. 

Τα δεκάδες “χαίρε” που Της απευθύνουμε είναι της καρδίας μας χτύποι και της ψυχής μας δάκρυα. Επειδή η μητρότητα δεν εξαγοράζεται, ούτε και αντικαθίστανται, η Παναγία είναι η μοναδική Μητέρα του Κυρίου και η ανεπανάληπτη Μάνα του καθενός μας. Επιστρατεύουμε ύμνους για χάρη Της, έχουμε γιορτές προς χάρη Της, καταγράφουμε δεήσεις δια χάρη Της.  Θαυμάζουμε, επιζητούμε, διηγούμαστε θαύματα με την χάρη Της. Αναξάντλητος  ο λόγος μας, ανείπωτη η χαρά μας, ατελείωτες  οι προσευχές μας στη χάρη Της.

Κάθε φορά που έχουμε θεομητορική εορτή  οι  χριστιανοί βρίσκουμε την  ευκαιρία  να Της  πούμε πάμπολλα “ευχαριστώ” και να Της τραγουδήσουμε  δεκάδες “χαίρε”. Σπουδαίος  είναι ο ρόλος   Της, αδύναμος ο  λόγος μας. Στην μορφή Της αναγνωρίζουμε την αδιάψευστη  συμπαραστάτρια  της  ζωής μας και την ακούραστη συναγωνίστρια της  βιοπάλης μας. Ας είναι πάντα μαζί μας.

Διαβάστε ακόμα