Η Χειροτονία του Επισκόπου Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν Κωνσταντίνου

Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε η χειροτονία του νέου Επισκόπου Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν, Θεοφιλεστατου κ Κωνσταντίνου, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου του Καΐρου. 

Της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας προέστη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γέροντος Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου, Καμπάλας κ.Ιερωνύμου, Ερμουπόλεως κ.Νικολάου, Πατριαρχικού Επιτρόπου των Αραβορθοδόξων, Μέμφιδος κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Νουβίας κ.Σάββα, Πτολεμαΐδος κ.Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ.Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, ως και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Τζίτζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ.Σιλβέστρου, Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας  κ.Νεκταρίου και Ιππώνος κ.Στεφάνου. Επίσης, έλαβαν μέρος Πρεσβύτεροι, οι οποίοι ήλθαν από την χώρα της Ουγκάντας επί τω χαροποιώ γεγονότι της εις Επίσκοπον εκλογής του συμπατριώτη τους κληρικού.

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν κ.Κωνσταντίνος στην ομιλία του περιέγραψε την πορεία της ζωής του για να γνωρίσει την Ορθοδοξία ευχαριστώντας σημαντικά πρόσωπα της Ορθοδόξου  Ιεραποστολής που την  σηματοδότησαν. Αναφέρθηκε στους αείμνηστους Μητροπολίτες Καμπάλας κυρό Θεόδωρο και κυρό Ιωνά, οι οποίοι με το καλό παράδειγμα και τις πνευματικές τους συμβουλές, τον ενεθάρρυναν να προχωρήσει προς την Ορθοδοξία και εν συνεχεία στην  Ιερωσύνη. Ακόμη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο  Γέροντα Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ.Μακάριο, ως έναν εκ τους βασικών διδασκάλων του στην Ορθόδοξο Θεολογία κατά τα έτη των σπουδών στις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» της Κένυας και Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, καθώς και τους δύο Προκατόχους του, τον από Χαρτούμ και παντός Σουδάν Σεβ.Πηλουσίου κ.Νάρκισσο και Νουβίας κ.Σάββα, νυν Ποιμενάρχη του Σουδάν, από το οποίο απεκόπει το νότιο τμήμα προς συγκρότηση του νέου κράτους, για την προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.

« Η αγάπη Σας Μακαριώτατε μου χαρίζει σήμερα  αυτή  την μεγάλη τιμή και ευλογία. Η χάρη της Αρχιερωσύνης, ευχηθήτε να με ενδυναμώσει, για να  συνεχίσω την προσπάθεια μου για την οργάνωση νεων εκκλησιαστικών κοινοτήτων μέσω των οποίων θα μπορέσω να βοηθήσω, με την ευχή Σας, χιλιάδες ψυχές να γνωρίσουν τον Κύριο μας …» 

Κατά την ομιλία του ο  Σεπτός Προκαθήμενος του Αγίου Μάρκου επήνεσε την ζέουσα πίστη του εψηφισμένου Αρχιερέως, την θεολογική του κατάρτιση, την ταπεινότητα του, τον Ιεραποστολικό του ζήλο ( έχει ιδρύσει μέχρι σήμερα 8 νέες Εκκλησιαστικές Κοινότητες ) και το θυσιαστικό του φρόνημα για να διακονήσει, ως ο πρώτος Ποιμενάρχης στο νεώτερο χρονικώς ανεξάρτητο κράτος του κόσμου και ένα εκ των πλέον επικινδύνων εξ επόψεως ασφαλείας συνεπεία εσωτερικών συγκρούσεων.

Στην σκέψη του έφερε την ευλογημένη  ημέρα που τον συνάντησε στην πατρίδα του Ουγκάντα,  να εργάζεται για την προαγωγή του εκκλησιαστικού έργου. Με την προτροπή του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Ιωνά,  τον χειροθέτησε εις Αρχιμανδρίτη επιβραβεύοντας τους κόπους του για τον ευαγγελισμό των αδελφών του. « Παρακολουθούσα παιδί μου την δραστηριότητα σου και δοξολογούσα τον Θεό.  Γνωρίζω ότι είσαι ένα από τα γνήσια και αφοσιωμένα  παιδιά της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου και θα αγωνίζεσαι πάντα για την ενότητα και την ειρήνη, ενώ θα μάχεσαι με το ποιμαντικό σου έργο την επικατάρατη διάσπαση και την δαιμονική πολυαρχία…

Διαβάστε ακόμα