Η Κυριακή των Βαΐων και η Ακολουθία του Νυμφίου στην Ι. Μ. Ιερισσού

Την Κυριακή των Βαΐων, 28η Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση, προέστη της Ακολουθίας του Όρθρου, της Ευλογίας των Βαΐων και της επακολουθησάσης λαμπροφόρου Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιερισσού, που είναι νεότευκτος, ανεγερθείς επί αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ, από τον αείμνηστο π. Εμμανουήλ Λούπο.

Η αρχοντική Ιερισσός προσήλθε στο ξεκίνημα ουσιαστικά ή καλύτερα στο προανάκρουσμα του Πάθους του Κυρίου και κατέκλυσε τον Ιερό Ναό του θεράποντος των Μυρέων και θαυματουργού προστάτου της με επικεφαλής τον δραστήριο Εφημέριο της Ενορίας Αιδ. Πρωτ. π. Βασίλειο Ανυφαντή,  την Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Αλέξιο Αντωνίου και Μιχαήλ Μάγγο, την Πρόεδρο της Ιερισσού κα Αφροδίτη Σουλτάνη, τον Δημοτικό Σύμβουλον κ. Γεώργιο Πασχάλη, τον Λιμενάρχη της Ιερισσού κ. Ευθύμιο Πέτρου κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του παρουσίασε τις δύο τελευταίες επίσημες και σημαντικές υποδοχές του Κυρίου προ του Πάθους Του· την πρώτη στην οικία του φίλου του Λαζάρου του τετραημέρου, που ο Ίδιος ανήγειρε εκ νεκρών και τη δεύτερη στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Παρετήρησε μάλιστα ότι στις δύο αυτές εκδηλώσεις, με τρεις διαφορετικούς τρόπους υποδέχτηκαν τον Κύριο οι άνθρωποι, που αναλόγως με την επιλογή τους διακρίνονται και αυτοί σε τρεις μερίδες αποδοχής η μη του Κυρίου μας. Στο σπίτι του Λαζάρου οι δυο πρώτες ομάδες υποδοχής Του.

Εκπρόσωπος της πρώτης η Μαρία η αδελφή του Λαζάρου, που κλέβοντας από την πιστή πάλλευκη καρδιά της τα μύρα της πίστεως και της ευγνωμοσύνης προς τον Σωτήρα, έρχεται και Του νίβει με αυτά τα πολύτιμα, τα άχραντα πόδια και τα σπογγίζει με τις τρίχες της κεφαλής της.

Είναι η Μαρία η συνειδητή επιλογή όλων όσων τα εσώψυχα φλέγονται για τον Ιησού.

Εκπρόσωπος της δεύτερης ομάδας ο Ιούδας που το μόνο μέτρο που έχει στο μυαλό του είναι ο υλιστικός πήχυς του συμφέροντος, το χρήμα, το υλικό αντίτιμο των μύρων της Μαρίας, και τούτο γιατί το βιολί της ψυχής του είχε από καιρό σιωπήσει και σκουριάσει μέσα στο τέλμα της υποκρισίας και της αχαριστίας.

Εκπρόσωπος της τρίτης ομάδας “ο Όχλος” της Ιερουσαλήμ με τα βάγια των φοινίκων τα δοξαστικά στο χέρι, ο άστατος όχλος, ο Λαός δηλαδή, όπως τον αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι κατακτητές.

Ο Λαός που μοιάζει με την παλίρροια: τη μια μέρα – κατά τη Βαϊφόρο – υποδέχεται τον Κύριο με το Ωσαννά και λίγο αργότερα κράζει και απαιτεί από τον Πιλάτο για τον Ιησού: “Σταυρωθήτω”, μπροστά από τον Γολγοθά!

 «Αδελφέ μου, είπε ο Δεσπότης, σε ποια ομάδα ανήκεις και ανήκω; Στης Μαρίας; Δεν το πιστεύω! Που να βρεθούν στην καρδιά, στην υπόστασή μας τέτοια πολύτιμα μύρα;

Στού Ιούδα; Δεν θέλω να το πιστεύω! Τόση αχαριστία συντεριασμένη με απληστία και συμφέρον, δεν θαρρώ ότι μπορούν να συγκατοικήσουν σε βαπτισμένες από της κολυμβήθρας το αγιονέρι και το αίμα της Θείας Μετάληψης ψυχές!

Νομίζω ταπεινά πως ανήκουμε κι οι δυό στην τρίτη μερίδα: του άστατου όχλου. ΩΣΑΝΝΑ από τη μια, ΣΤΑΥΡΩΘΗΤΩ από την άλλη, έτσι Του λέμε!

Για δέστε όμως πόσο γρήγορα διολισθαίνουμε από το πρώτο στο δεύτερο, από την πρώτη στη δεύτερη επιλογή μας.

Πάντως για τον Ιουδαϊκό Όχλο λίγες μέρες τους ήταν αρκετές! Τέσσερις – πέντε; Έτσι δεν είναι; Για μας πόσες θα χρειασθούν; Ας διερωτηθούμε!»

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ Α΄ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια ετελέσθη η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου, δηλαδή ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, στον πάγκαλλο και μεγαλοπρεπή Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας  της πόλεως της Ιερισσού. Της Λαμπράς Ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τον Διάκονό  του π. Νικόλαο Τσεπίση.

Ο Ιερός Ναός ευπρεπισμένος και με χθαμαλό το φως, φροντισμένος από τον δραστήριο Εφημέριό του Αιδ. Πρωτ. π. Μακάριο Ζωνάρα, επληρώθη από τον φιλόχριστο Λαό της Ιερισσού με επικεφαλής τη Δημοτική Σύμβουλο κα Δήμητρα Μανωλούδα και την Τοπική Σύμβουλο κα Ειρήνη Μάρκου. Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της Ακολουθίας του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου  Ιερισσού, ο Εφημέριός του Αιδ. Πρωτ. π. Βασίλειος, προσήλθε στην ως άνω Ακολουθία, τονίζοντας την ενότητα της Τοπικής Εκκλησίας και τον σεβασμό στον Επίσκοπό του!

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λίγα λόγια αγαθά προς τον Λαό του Θεού, τονίζοντας ότι δεν προσφέρεται η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για ανέξοδους συναισθηματισμούς στον Ορθόδοξο χώρο. Τούτη η Μεγάλη Περίοδος ερμηνεύει αγιοπνευματικά ότι ο Σταυρός του Χριστού είναι η έξοδος από τη Θεότητά Του, από τη Δόξα Του, από το Μεγαλείο Του για να συνεπάρει και να συνεγείρει το ανθρώπινο Γένος προς τη Βασιλεία του Θεού. Πτώχευσε ο Θεός τις μέρες αυτές, για να πλουτίσει τον πτωχεύσαντα άνθρωπο! Αυτή τη Θεανθρώπινη πορεία ζήτησε ο Σεβασμιώτατος να ζήσουμε όλοι, μέσα σ’ ένα κλίμα κατανύξεως και ταπεινώσεως!

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα