Ύμνοι του Μ. Αποδείπνου, από το “Αντιφωνικό Μέλος” στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Συνεχίζεται η σειρά λειτουργικών και άλλων εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Ευαγγελίστρια 2024», που διοργανώνεται για 26η χρονιά,   στον   Ιερό   Ναό   Ευαγγελιστρίας   Πειραιώς, με κεντρική δράση, τις πολιτιστικές βραδιές που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, με τον γενικό τίτλο «Μια Πέμπτη, μια Σαρακοστή».

Την Πέμπτη 4 Απριλίου ο Χορός Ψαλτών “Αντιφωνικό Μέλος” με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Γεώργιο Κοσσένα, παρουσίασε το αφιέρωμα «Μεθ᾽ ἡμῶν ὁ Θεός…», με ύμνους από την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου. Τους ύμνους προλόγισε ο Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Πέτρου.

Ο Χορός είναι μουσικό σύνολο που απαρτίζεται από 20 καταξιωμένους ιεροψάλτες που διακονούν σε αναλόγια του λεκανοπεδίου. Επιδίωξη του Χορού είναι η καλλιέργεια της βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής τέχνης.

Χαρακτηριστικό είναι η ομοιογένεια του Χορού, προϊόν της μελέτης των μουσικών κειμένων και με αφοσίωση στην παράδοση της πατρώας μουσικής, παρόλο που τα μέλη του δεν είναι μαθητές ενός δασκάλου ή μιας σχολής ψαλτών, που ακολουθεί συγκεκριμένο ύφος ψάλλειν.

Στην εκδήλωση ο Χορός απέδωσε ύμνους που περιλαμβάνονται στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, μίας πολύ συγκινητικής και κατανυκτικής ακολουθίας, που έχει σκοπό να αφυπνίσει την ψυχή από τον ύπνο της αμαρτίας και να την οδηγήσει στην μετάνοια και την σωτηρία.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση:

Διαβάστε ακόμα