Υποδοχές

Του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου-Κοινωνιολόγου

Στη Γέννηση του Χριστού: υποδοχή Του στη γη. Έξι μέρες πριν το Πάσχα: υποδοχή Του στην Αγία Γη. Γεγονότα πραγματικά με ομοιότητες πολλές και με διδάγματα αρκετά. Πλάσματα ζωντανά και πλάση ορατή  ενώπιον του Πλάστη και Δημιουργού.

Τότε  στη Βηθλεέμ: “Δόξα εν υψίστοις Θεώ” η αγγελική φωνή.  Τον δοξολογουν οι ουρανοί, Τον συντροφεύουν τα πρόβατα, Τον προσκυνούν οι άνθρωποι, Τον αναζητά ο Ηρώδης.

Τώρα στην Ιερουσαλήμ: “Ευλογημένος ο ερχόμενος” η παλλαϊκή  ιαχή. Τον επευφημεί ο κόσμος, Τον φέρει το ονάριο, Τον υποδέχονται με βαΐα, Τον φοβούνται οι αρχιερείς.

Όπου η εξουσία βλέπει ότι κινδυνεύει διώκει, όταν ο άνθρωπος νιώθει ότι καταπιέζεται επαναστατεί. Μέχρι σήμερα  παραμένουν οι προκλήσεις ίδιες, οι ανάγκες κοινές, οι αντιδράσεις παρόμοιες. Το συμφέρον καθορίζει την στάση μας και το πρόβλημα επιβάλλει τη δράση μας. 

Παντού και πάντα η  ζωή, ο λόγος και η θυσία του Ιησού άλλους θα τους εμπνέουν και κάποιους θα τους ελέγχουν. Λοιπόν, ήρθε ο καιρός  να αναζητήσουμε  τι  μας εκφράζει καρδιακά και  να ανακαλύψουμε τι μας περιγράφει ειλικρινά.

Διαβάστε ακόμα