Αρχιερατικός Εσπερινός του Νεομάρτυρος Δημητρίου στο Μερκοβούνι Τρίπολης

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Σε Αναστάσιμο κλίμα τελέσθηκε απόψε, Σάββατο 18 Μαΐου, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Κυριακής των Μυροφόρων, αλλά και της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό Μερκοβουνίου Τρίπολης.

Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος υποδέχθηκε την Τιμία και Μυροβλύζουσα Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, όπου και φυλάσσεται.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Τεγέας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερέων της Μητροπόλεως.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Γερμανός Μίχος, ο οποίος ομίλησε για τις θαραλέες Μυροφόρες Γυναίκες που δεν δίστασαν και δεν φοβήθηκαν να φτάσουν στον τάφο του Χριστού για να δείξουν την πίστη και την αγάπη τους στον Χριστό, όπως και ο νέος Μάρτυρας του Χριστού και Πολιούχος της Τρίπολης Άγιος Δημήτριος ο νέος. Συνάμα, αναφέρθηκε στη βιοτή και το Μαρτύριο του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου, τονίζοντας πως αποτελεί παράδειγμα πραγματικής πίστης και πρότυπο για όλους τους Χριστιανούς.

Ακολούθως, τελέσθηκε λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου, αλλά και της Ιεράς του Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού επ΄ ευλογία και αγιασμό των κατοίκων και των προσκυνητών. 

Προ της απολύσεως, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος, αφού μετέφερε ευχές κι ευλογίες του Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, συνεχάρη όλους όσους κοπίασαν για την πανήγυρη του Ναού, με πρώτο τον Προϊστάμενο αυτού Πρεσβύτερο Δημήτριο Κολιόπουλο. Κλείνοντας, προέτρεψε όλους να μιμηθούν την πίστη του Αγίου Δημητρίου για τον Χριστό και ευχήθηκε ο Άγιος να δίνει σε όλους υγεία στις οικογένείες τους, αλλά και ότι ο καθένας επιθυμεί.

Στην Ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Αναστόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Διαβάστε ακόμα