Εσπερινός της Αγάπης στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού Λουτρακίου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ευπρέπεια ετελέσθη κι εφέτος η πανήγυρις της Σεβασμίας Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου. Συγκεκριμένα, το εσπέρας της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα, 5 Μαΐου 2024, τον Εσπερινό της Αγάπης ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Πανοσ. Αρχιμ π. Ρωμανό Φωκάκη, Εφημέριο Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγ. Θεοδώρων, τους Αιδεσ. π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, Εφημέριο Ι. Ναού Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου, π. Πέτρο Καγιούλη, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Λουτρακίου, π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια. 

Το Ι. Ευαγγέλιο εκτός από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και τον Α΄ στα πρεσβεία Διάκονο ανέγνωσαν Λατινιστί ο άγιος Κεγχρεών και Αγγλιστί ο Ιεροκήρυκας π. Άνθιμος, ενώ χοροί εκλεκτών Ιεροψαλτών από την Κόρινθο και το Κιάτο με πρώτους τον κ. Κωνσταντίνο Σεϊτανίδη και τον κ. Παναγιώτη Καρμόγιαννη διακόνησαν τα αναλόγια, φαιδρύναντες «την ημέραν, ην εποίησεν ο Κύριος» προς δόξαν «του εκ νεκρών Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» και ευφροσύνη των ευλαβών προσκυνητών της Ι. Μονής, μη παραλείποντας να αποδώσουν το Ευαγγέλιο του Εσπερινού της Αγάπης στην Ομηρική διάλεκτο. 

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντίπας Νικηταράς, Προηγούμενος Ι. Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου και η Ηγουμένη της Ι. Μονής Θεομήτορος Ηλιουπόλεως Γερόντισσα Πελαγία με αδελφές της Ι. Μονής. 

Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, 6 Μαΐου 2024, στην αυτή πανηγυρίζουσα Ι. Μονή ετελέσθη αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του Καθηγουμένου αυτής Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσοστόμου Κουλουριώτη, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο λόγο, του Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Αναστασίου, Καθηγουμένου της Συνοδικής Ιεράς Μανής Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου Καλάμου Αττικής, του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Γρηγόριου Θεοδώρου, Εφημερίου του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, του Ιεροδιακόνου π. Ευστοργίου, αδελφού της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια

Ακολούθησε η Ι. Λιτανεία και ο Αγιασμός κατά την Μοναστηριακή Τάξι, ενώ μετά το κέρασμα στο Συνοδικό της Ι. Μονής παρετέθη Μοναστηριακή Τράπεζα κατά τα παραδεδομένα, στην οποία ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Επίσκοπος Κεγχρεών ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο για την ευλογητή παρουσία του στον Εσπερινό της Αγάπης, τους αγίους Καθηγουμένους για την συμμετοχή τους, τους Πατέρες και αδελφούς, τους Ιεροψάλτες, τους διακονητές και όλους όσους εβοήθησαν στην επιτυχή διεξαγωγή της Πανηγύρεως, ως και τον Πιστό Λαό που συμμετείχε συμπροσευχόμενος, επευχόμενος το Φως του Αναστάντος Χριστού να καθοδηγεί τους πάντας, ασφαλώς, στην Βασιλεία του Θεού και εκεί αιωνίως «εκτυπώτερον» να εορτάζουμε «Πάσχα Κυρίου Πάσχα»!

Διαβάστε ακόμα