Φοιτητές του Τμ/τος Γλώσσας, Φιλολογίας του ΔΠΘ στην Κωνσταντινούπολη

Στο πλαίσιο των μαθημάτων «Κοινοτική Οργάνωση των Ελληνορθοδόξων κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο» και «Ιστορία της εκπαίδευσης των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης», που διδάσκονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική και προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2024.

Οι φοιτητές επισκέφθηκαν τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθυντή κ. Δημήτριο Ζώτο, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία της και τις σπουδαίες προσωπικότητες που ανέδειξε. Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, καθώς αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Πατριαρχικής Ακαδημίας και της Πατριαρχικής Σχολής Ξηροκρήνης.

Εν συνεχεία, επισκέφθηκαν ένα εκ των τριών σχολείων των Ρωμιών, που έχουν απομείνει στην Πόλη, το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο (πρώην Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως), που ιδρύθηκε το 1875 ως πρότυπο σχολείο από τον Κωνσταντίνο Ζάππα, ο οποίος εκτέλεσε έτσι και την επιθυμία του εξαδέλφου του (και μεγάλου ευεργέτη του έθνους) Ευάγγελου Ζάππα. 

Εκεί συναντήθηκαν με τον κ. Σωκράτη Μιλιάδη και την εκπαιδευτικό κα Γεωργία Μπίτση, οι οποίοι τους μίλησαν για το σχολείο και τις δραστηριότητές του και προσέφεραν στον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη αντίγραφο αναμνηστικής γκραβούρας του Ζαππείου. Τρίτος σταθμός της ημέρας υπήρξε το Ζωγράφειο Λύκειο, όπου οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον διευθυντή κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, ο οποίος τους μίλησε για τη Ρωμιοσύνη, για το σχολείο, τους μαθητές και τις εκεί δραστηριότητές τους. Επίσης, τους έδωσε αναμνηστικά δώρα. Ακόμα οι φοιτητές παρακολούθησαν τη χορωδία Αμφίων Χαϊδαρίου και προς το τέλος της συναυλίας κλήθηκαν να τραγουδήσουν όλοι μαζί σε μια πολύ συγκινητική βραδιά.

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα ξεκίνησε με επίσκεψη στην Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, τον Ιππόδρομο, τη στήλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου και γενικότερα στην περιοχή. Ακολούθως μετέβησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ξεναγήθηκαν από την κα Ευσταθία Μανιά και τον διάκονο της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων κ. Δανιήλ Ζαφείρη στο ναό του αγίου Γεωργίου.  Στη συνέχεια, οι φοιτητές είδαν την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, για τα περιεχόμενα της οποίας ενημερώθηκαν από τον Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων, Αρχιμ. κ. Καισάριο Χρόνη. Ακολούθως τους φοιτητές δέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην πατριαρχική αίθουσα σε ιδιαίτερη ακρόαση. Ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, μίλησε στους φοιτητές για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και ευχήθηκε σε όλους να κάνουν χριστιανικές οικογένειες. 

Έπειτα, κατευθύνθηκαν στην αίθουσα του Ευγενίδειου Μεγάρου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος τους μίλησε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τη Μητρόπολη Δέρκων. Ακόμα είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να λάβουν τις σχετικές απαντήσεις και να λύσουν απορίες τους. Στο τέλος της επίσκεψής τους εκεί συνάντησαν και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας. 

Την τελευταία μέρα της εκδρομής, την Κυριακή του Παραλύτου, εκκλησιάστηκαν στον ιστορικό Ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου και τους ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας. Μετά οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε για κρουαζιέρα στο Βόσπορο, προκειμένου να γνωρίσουν τα προάστεια. Τέλος, επισκέφτηκαν την θρυλική πόλη της Ραιδεστού και επέστρεψαν στην Κομοτηνή.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι έλαβε τέλος και όλοι ανυπομονούν για το επόμενο, καθώς η ξενάγηση στην Πόλη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη ήταν εξαιρετική και οι επισκέψεις τόσο στο Πατριαρχείο όσο και στα Σχολεία ήταν ωφέλιμες, επιμορφωτικές και συγκινητικές. 

Διαβάστε ακόμα